Следвайте ни

100-те дни на областния управител: Дани Каназирева тръгна с високи обороти

viber icon

Впечатляваща енергия, способност да работи от ранни зори до късна вечер, а и в почивните дни, съпричастност с всеки проблем на хората и умение да води диалог демонстрира в първите си сто дни областният управител Дани Каназирева.

За отрицателно време бившата общинска съветничка и лидер на "Съюз за Пловдив” успя да опровергае представите, че губернаторският пост е формална държавна служба. Доказа, че може да се работи  на бързи обороти с висок коефициент на полезно действие, открито, без да се затъва в лабиринти  на бюрокрацията  и в постоянна връзка с кметовете на 18-те общини, институциите, неправителствени организации.

Няма проблем, с който да не се е захванала - пътната инфраструктура, безопасност на движението и гонки, замърсяване на околната среда, загуби и качество на питейната вода, че дори и с прословутата концесия на стадион "Ботев". 

С изненадващото назначаване на Каназирева за областен управител, предизвикало скептични коментари на политическите ѝ опоненти, премиерът Бойко Борисов уцели право в десетката. Поне така изглежда засега, според повечето анализатори и коментатори.    

От първия ден след встъпването в длъжността крехката дама по мъжки  загърби предизборните страсти и стисна ръка на доскорошния си конкурент - кмета на Пловдив Здравко Димитров, вече като на делови партньор. С лекота двамата управници махнаха незаконната бариера на ул. „Ясна поляна” към спортната база на Гребния канал, за което Каназирева и нейните съветници настояваха безрезултатно две години при предишния кмет. Съвместно с новия екип на Общината решиха стария проблем с проекта за многоетажен паркинг на ул. „4 януари”,  за да не се ощетява дворът на Хуманитарната гимназия. Каназирева продължи да работи по важните проекти за Пловдив и областта, залагайки на приемствеността от предишния областен управител Здравко Димитров  - за водоснабдяването от каскада „Въча” и разширяването на Околовръстното шосе от магистрала „Тракия” до „Скобелева майка”. Екипът ѝ успя за много кратък срок да изпълни всички необходими процедури по изясняване на статута на земята и парцели за отчуждаване, както и за съгласуване, работейки нонстоп с Областно пътно управление, АПИ и МРРБ. Издейства по възможно най-бърз начин държавно финансиране за отчуждените земи в община Куклен, за да не се бави изграждането на локалните платна на Асеновградско шосе. Очаква се строителството да започне скоро, след като се отчужди останалият последен имот.

„Входирала съм в АПИ предложения за пътната инфраструктура в региона, които вече са приети”, казва Дани Каназирева. Без да се оправдава, че областната администрация няма собствен бюджет за капиталови разходи, тя успя да уреди обезопасяването  с парапет на моста към Марково. По нейно настояване ВиК предприе процедурите за преместване на магистрален водопровод, който минава по стария жп мост над Марица на линията Пловдив - Бургас. Има уверение от държавното дружество, че това ще стане в средата на април, след което опасният мост ще бъде премахнат от НКЖИ.

Вярвам, че само заедно можем да решим проблемите. И  през следващите месеци ще продължа да работя открито и да бъда там, където хората имат нужда от подкрепата на институциите, уверява Каназирева.

Подгони фирмите замърсители

Поредица от случаи на брутално замърсяване на Марица и Чая беляза първите сто дни на Дани Каназирева. Тя вдигна накрак всички държавни и общински институции, настоявайки за незабавни мерки срещу нарушителите. 

След залповото замърсяване край Пазарджик и Пловдив с пестициди, довело до унищожаване на рибата в Марица, бяха наложени санкции на виновника - пазарджишката фирма „Екоинвест“. В областната управа се създаде комисия за проверка на всички складове на територията на областта, в които се съхраняват пестициди.

Областната администрация сигнализира Окръжна прокуратура, полицията и ресорните министерства за незаконен добив на инертни материали, депа за отпадъци край Чая в землището на Катуница и Ягодово и реален риск от екокатастрофа. След разлив на хидравлично масло от завод „Каучук“ в река Пишманка и Марица Каназирева събра като на пожар представителите на държавните служби, за да може да се ограничи замърсяването.

Подхвана ВиК и Столипиново за загуби на вода

Дани Каназирева постави публично въпроса за загубите на питейната вода в Пловдив и областта, като поиска да се реши проблемът с дългогодишните течове от блоковете в "Столипиново". Работна група, сформирана по предложение на областния управител, установи, че 21 блока в махалата са с нарушена ВиК мрежа, а само за отводняването на избите са нужни 1,2 млн. лева. 

Извади на бял свят трупаните с години проблеми с работата на ВЕЦ Въча 1 и ВЕЦ Кричим, с честите аварии и липсата на достатъчно вода в реката, като поиска дългосрочни решения. След сигнал на живеещите в Пъдарско, че качеството на водата в селото е лошо, започнаха процедурите за изграждане на водопровод от източника до с. Борец. Засега хората ползват питейна вода от водоноски. Изготвя се проектната документация и се очаква до средата на годината водопроводът да е готов, увери Каназирева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ангелена Симеонова

21.02.2020 | 08:05

Честно казано, аз съм доста приятно изненадана от Каназирева. Здраво държи нещата. Успех!

Отговори
3 0

Валери Станчев

20.02.2020 | 22:09

Повече от достойно поведение и отношение към най-ценното - НАРОДА НА ПЛОВДИВ ! ИСТИНАТА изречена в ПРАВ ТЕКСТ, ПРАВО В ОЧИТЕ и без шикалкавене, без колебание и с пълна яснота какво, кога и как да се направи и да се решат проблемите на ПЛОВДИВ ! Могат ли да се отрекат тези качества на г-жа КАНАЗИРЕВА ?! Да, могат...но трудно, почти невъзможно ! И е ясно като бял ден от кого ! Защото ПЛОВДИВ и ПЛОВДИВЧАНИ заслужават друго настояще, а не до болка познатото близко минало!...НАСТОЯЩЕ на достойно и дълбоко почитани и уважавани Човеци, което ще им донесе и заслуженото БЪДЕЩЕ ! Заслужават !

Отговори
3 0

госпожа Бандерова

20.02.2020 | 14:46

Ала бала, зей вятър и прах в очите на пловдивчани. Един специалист няма там в областта. Небезизвестния Кюмюрджиев го раздава Главен секретар, директор дирекция АПО и директор дирекция ДСМР, не се ли налага тоя пенсионер то бива бива пък чак пък толкоз. Срам и позор !!!

Отговори
1 5

Ив.П.

20.02.2020 | 10:03

Блестящо представяне на уважаемата адвокат д-р Каназирева- Областен Управител.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?