Следвайте ни

100-те дни на областния управител: Дани Каназирева тръгна с високи обороти

viber icon

Впечатляваща енергия, способност да работи от ранни зори до късна вечер, а и в почивните дни, съпричастност с всеки проблем на хората и умение да води диалог демонстрира в първите си сто дни областният управител Дани Каназирева.

За отрицателно време бившата общинска съветничка и лидер на "Съюз за Пловдив” успя да опровергае представите, че губернаторският пост е формална държавна служба. Доказа, че може да се работи  на бързи обороти с висок коефициент на полезно действие, открито, без да се затъва в лабиринти  на бюрокрацията  и в постоянна връзка с кметовете на 18-те общини, институциите, неправителствени организации.

Няма проблем, с който да не се е захванала - пътната инфраструктура, безопасност на движението и гонки, замърсяване на околната среда, загуби и качество на питейната вода, че дори и с прословутата концесия на стадион "Ботев". 

С изненадващото назначаване на Каназирева за областен управител, предизвикало скептични коментари на политическите ѝ опоненти, премиерът Бойко Борисов уцели право в десетката. Поне така изглежда засега, според повечето анализатори и коментатори.    

От първия ден след встъпването в длъжността крехката дама по мъжки  загърби предизборните страсти и стисна ръка на доскорошния си конкурент - кмета на Пловдив Здравко Димитров, вече като на делови партньор. С лекота двамата управници махнаха незаконната бариера на ул. „Ясна поляна” към спортната база на Гребния канал, за което Каназирева и нейните съветници настояваха безрезултатно две години при предишния кмет. Съвместно с новия екип на Общината решиха стария проблем с проекта за многоетажен паркинг на ул. „4 януари”,  за да не се ощетява дворът на Хуманитарната гимназия. Каназирева продължи да работи по важните проекти за Пловдив и областта, залагайки на приемствеността от предишния областен управител Здравко Димитров  - за водоснабдяването от каскада „Въча” и разширяването на Околовръстното шосе от магистрала „Тракия” до „Скобелева майка”. Екипът ѝ успя за много кратък срок да изпълни всички необходими процедури по изясняване на статута на земята и парцели за отчуждаване, както и за съгласуване, работейки нонстоп с Областно пътно управление, АПИ и МРРБ. Издейства по възможно най-бърз начин държавно финансиране за отчуждените земи в община Куклен, за да не се бави изграждането на локалните платна на Асеновградско шосе. Очаква се строителството да започне скоро, след като се отчужди останалият последен имот.

„Входирала съм в АПИ предложения за пътната инфраструктура в региона, които вече са приети”, казва Дани Каназирева. Без да се оправдава, че областната администрация няма собствен бюджет за капиталови разходи, тя успя да уреди обезопасяването  с парапет на моста към Марково. По нейно настояване ВиК предприе процедурите за преместване на магистрален водопровод, който минава по стария жп мост над Марица на линията Пловдив - Бургас. Има уверение от държавното дружество, че това ще стане в средата на април, след което опасният мост ще бъде премахнат от НКЖИ.

Вярвам, че само заедно можем да решим проблемите. И  през следващите месеци ще продължа да работя открито и да бъда там, където хората имат нужда от подкрепата на институциите, уверява Каназирева.

Подгони фирмите замърсители

Поредица от случаи на брутално замърсяване на Марица и Чая беляза първите сто дни на Дани Каназирева. Тя вдигна накрак всички държавни и общински институции, настоявайки за незабавни мерки срещу нарушителите. 

След залповото замърсяване край Пазарджик и Пловдив с пестициди, довело до унищожаване на рибата в Марица, бяха наложени санкции на виновника - пазарджишката фирма „Екоинвест“. В областната управа се създаде комисия за проверка на всички складове на територията на областта, в които се съхраняват пестициди.

Областната администрация сигнализира Окръжна прокуратура, полицията и ресорните министерства за незаконен добив на инертни материали, депа за отпадъци край Чая в землището на Катуница и Ягодово и реален риск от екокатастрофа. След разлив на хидравлично масло от завод „Каучук“ в река Пишманка и Марица Каназирева събра като на пожар представителите на държавните служби, за да може да се ограничи замърсяването.

Подхвана ВиК и Столипиново за загуби на вода

Дани Каназирева постави публично въпроса за загубите на питейната вода в Пловдив и областта, като поиска да се реши проблемът с дългогодишните течове от блоковете в "Столипиново". Работна група, сформирана по предложение на областния управител, установи, че 21 блока в махалата са с нарушена ВиК мрежа, а само за отводняването на избите са нужни 1,2 млн. лева. 

Извади на бял свят трупаните с години проблеми с работата на ВЕЦ Въча 1 и ВЕЦ Кричим, с честите аварии и липсата на достатъчно вода в реката, като поиска дългосрочни решения. След сигнал на живеещите в Пъдарско, че качеството на водата в селото е лошо, започнаха процедурите за изграждане на водопровод от източника до с. Борец. Засега хората ползват питейна вода от водоноски. Изготвя се проектната документация и се очаква до средата на годината водопроводът да е готов, увери Каназирева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ангелена Симеонова

Ангелена Симеонова

21.02.2020 | 08:05

Честно казано, аз съм доста приятно изненадана от Каназирева. Здраво държи нещата. Успех!

Отговори
3 0
Валери Станчев

Валери Станчев

20.02.2020 | 22:09

Повече от достойно поведение и отношение към най-ценното - НАРОДА НА ПЛОВДИВ ! ИСТИНАТА изречена в ПРАВ ТЕКСТ, ПРАВО В ОЧИТЕ и без шикалкавене, без колебание и с пълна яснота какво, кога и как да се направи и да се решат проблемите на ПЛОВДИВ ! Могат ли да се отрекат тези качества на г-жа КАНАЗИРЕВА ?! Да, могат...но трудно, почти невъзможно ! И е ясно като бял ден от кого ! Защото ПЛОВДИВ и ПЛОВДИВЧАНИ заслужават друго настояще, а не до болка познатото близко минало!...НАСТОЯЩЕ на достойно и дълбоко почитани и уважавани Човеци, което ще им донесе и заслуженото БЪДЕЩЕ ! Заслужават !

Отговори
3 0
госпожа Бандерова

госпожа Бандерова

20.02.2020 | 14:46

Ала бала, зей вятър и прах в очите на пловдивчани. Един специалист няма там в областта. Небезизвестния Кюмюрджиев го раздава Главен секретар, директор дирекция АПО и директор дирекция ДСМР, не се ли налага тоя пенсионер то бива бива пък чак пък толкоз. Срам и позор !!!

Отговори
1 5
Ив.П.

Ив.П.

20.02.2020 | 10:03

Блестящо представяне на уважаемата адвокат д-р Каназирева- Областен Управител.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?