49
Следвайте ни

100 машини ще почистват Пловдив през зимата ВИДЕО

viber icon

100 машини ще се грижат за зимното поддържане и почистване на Пловдив. Всички те са в изправност, констатираха след извършения тази сутрин технически преглед в базите на ОП „Чистота“ и фирмата подизпълнител КМД. На инспекцията присъстваха  заместник-кметовете Тодор Чонов и Анести Тимчев, както и директора на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев. Зимното дежурство на техниката стартира на 25 ноември,  но при нужда може да се реагира и по-рано. То ще продължи до 15 март.

За целта на разположение са 26 разпръсквача на сол, 51 снегорина и 8 челни товарача. Предимно за пешеходни зони, велоалеи и тротоари ще се използват 3 мултифункционални машини. Има възможност и 6 роторни снегорина да бъдат включени в разчистването на тротоарите и алеите. 

Част от снегопочистващите машини са на ОП „Чистота“, а останалите се дават от КМД. Сред тях е и руски трактор, управляван от 85-годишния Кунчо Величков от с. Стряма. Той се включва в снегопочистването на Пловдив от 6 години. И макар тракторът да е стар, от далече си личи, че е добре поддържан – лъщи, ръжда по него почти не се забелязва. Кунчо Величков обясни, че сам  и с много любов го ремонтира. До помощ прибягва само за стругарски услуги. 

От миналата зима са останали 2100 т сол и 50 т калциев дихлорид. По поръчка на общината предстои доставката на още 1900 т сол. По улиците за десета поредна година няма да се хвърля пясък – това е една от мерките за намаляване на фините прахови частици във въздуха, обясни директорът на ОП „Чистота" Димитър Георгиев.

„Техниката е в добро техническо състояние, като екипите са на 24-часово разположение и имат готовност да реагират на сигнал в рамките на 30 минути след подаването му“, добави зам.-кметът Тодор Чонов. Освен това в снегопочистването при нужда ще се включат и 400 служители на чистота с ръчен труд, както и още 80 работници от ОП „Градини и паркове“.

Зам.-кметът Анести Тимчев призова гражданите при сняг да почистват пред входовете си. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?