Следвайте ни

100 деца откриват магично кукерско шоу в Прослав днес

viber icon

С прескачане на огън и хамкане Магията на родните традиции оживява в пловдивския квартал

Магично кукерско шоу ще превземе пловдивския квартал Прослав днес. Началото ще бъде поставено в 11 часа на големия център, в непосредствена близост с местното читалище.  Празничната програма ще бъде почти изцяло дело на деца, а главни герои в приказката за българщината ще бъдат малчуганите от ДГ „Боряна“ в квартала, които се готвят за събитието от месеци. Очаква се в празника да се включат над 100 деца.

„Всички те ще пренесат магията на българските обичаи по Сирни заговезни - ще има прескачане на огньове, хамкане, прошка, както и танци. За първи път се прави подобно нещо в квартала. Очакваме много гости. Ще дойдат кукерски групи  от Широка лъка и Перник, ще участват деца от ОДК в Пловдив и ОДК „Пещера“ под ръководството на Здравко Мандаджиев“, разказа пред „Марица“ директорката на детската градина в Прослав Станислава Бекярова.

Сред официалните лица, които са потвърдили участие, са кметът на града Здравко Димитров, зам.-кметът Тодор Чонов, както и кметът на района Димитър Колев.

Бекярова допълни, че част от програмата, която ще продължи около два часа, ще бъде също награждаването на победителите в три конкурса - за кукерска рисунка, за автентичен кукерски костюм и кукерска маска. Надпреварата за художествени умения стартира в средата на февруари под егидата на районния кмет, като победителите вече са ясни, но наградите им ще бъдат връчени днес.

Станислава Бекярова обясни, че програмата на центъра на Прослав ще започне в 11 ч. с детски изпълнения. По същото време, тъй като обичаят повелява кукерите да тръгнат от къща, гостуващите състави от Широка лъка и Перник ще потеглят от дома на директорката, ще преминат по цялата ул. „Битоля“, след което към 11.30 ще се влеят във всеобщото тържество.

„Децата от ДГ „Боряна“ ще изиграят танца си, с който спечелиха първо място на конкурс в Охрид. След това ще изпълнят характерните за Сирни заговезни обичаи, сред които прескачане на огън, „хамкане“, кукерски игри, ще пресъздадат обичая „оране“. Всяка една от гостуващите кукерски групи също ще възпроизведе местния си обичай“, посочи Бекярова.

Директорката сподели, че децата се вълнуват много от предстоящата проява.  Подготвяли се с месеци, майсторили са заедно с маски и костюми, репетирали са многократно танците и  представянето на обичаите за Сирница.

„Много са щастливи, че ще имат поредна възможност за изява. Ние участваме в много фестивали, няма град, в който да не сме ходили. Децата са много активни, но това знаят само техните родители. Затова и решихме да направим  кукерските игри, и то точно в Прослав. Така повече хора ще видят техния талант, освен близки и роднини“, каза още Станислава Бекярова.

Тя подчерта, че събитието ще премине под спазването на строги противоепидемични мерки. Всички, които искат да се насладят на кукерското шоу, трябва да носят маски и да спазват необходимата дистанция. Тъй като през центъра на квартала минават коли и автобуси, движението ще бъде отклонено, за да се проведат спокойно кукерските игри. Ще бъде осигурена и охрана от служители на Второ районно. Ограничението обхваща отсечката между улиците „Битоля“ и „Вяра“. Автобусите няма да преминават през ул. „Елин Пелин“ на тръгване, а през ул. „Борис Петров“, по която се връщат в Прослав след маршрута.

В неделя пък празник по случай Сирни заговезни се организира и в квартал Коматево. Заради традиционното кукерско шествие от 13 до 14.30 часа поетапно ще бъде спирано движението по улиците „Коматевско шосе“, „Лозарска“ и „Захаридово“. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?