Следвайте ни

Общината дава100 000 лева за Малтепе, разкопават две стени на кулата

viber icon

100 хиляди лева дава Община Пловдив тази година за разкопките на Малтепе. Парите ще отидат за разкриването на северната и западната стена на древната кула, чието точно предназначение все още не е ясно.

„Тази сума е заявена от Археологическия музей и толкова ще получат”, каза зам. -кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Общо за археологически разкопки ще бъдат дадени 250 000 лева.

„Малтепе е извън района на Пловдив, но ние гледаме на него като на бъдещо място, което ще привлича туристи”, подчерта зам.-кметът Панов.

Обектът Малтепе се оформя като бъдещ туристически комплекс от световно значение, запазил почти непокътната единствената 20-метрова кула от античността. 

Според археолози тя е служила за постамент на гигантска статуя. На кой обаче е била тя, все още е неизвестно. За момента никой не може да каже със сигурност и какво има в откритата наскоро огромна галерия встрани от кулата. Според археолози това може да е гробница на император или тракийски цар.

За 2019 обектът получи 290 хиляди лева от общината, като 60 хиляди не бяха усвоени и бяха върнати в бюджета на града. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?