10 000 лева глоба за шефове скъперници

Всяко второ оплакване от работници в Инспекцията по труда е за забавени пари

До 10 000 лева глоба са отнесли шефове на фирми, които не са изплатили дължимите заплати и обезщетения на работници. Това съобщи вчера директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев. Почти всяко второ оплакване напоследък е за забавяне на пари, които са отработени. Сигнали за такива нарушения има в абсолютно всички сектори на икономиката. Тенденцията е от началото на лятото и е изключително тревожна. Ако предписанията на инспекторите не са изпълнени, се стига до административни наказания по съдебен ред. В Пловдив вече има няколко случая на наложени максимални глоби, уведоми Атанас Чернаев.

След намесата на инспекцията и след жалби на 1400 човека в 53 фирми са изплатени дължими обезщетения в размер на 660 000 лева, сочат данните от последващия контрол на инспекторите. Основният проблем е липсата на финансов ресурс.

По време на проверките са заловени 30 работници, които се трудят без оформен трудов договор. Новите глоби за подобно драстично нарушение на трудовото законодателство вече са 15 000 лева. Регистрирани са и 30 случая, в които хората са подписали договори с работодателя, но за документа не е уведомена Националната агенция по приходите.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
aaaaa

aaaaa

26.10.2009 | 07:39

a inspektore kato otiva6 na proverka porazxodi se do grebnata bazstadion piovdiv zavedenie do samata baza otdqsno po4ti zalepeno za stadiona ';za6to nikoga ne polzvat kasov aparat.

Отговори
0 0
mmm

mmm

26.10.2009 | 07:25

ei inspektora ta ti dopuska6 pravopis be pi4 -kolko si sme6en

Отговори
0 0
инспектор

инспектор

24.10.2009 | 16:51

Те сега ще намеря начин да те открия и да те видя колко си изряден г-н Мерков. Ще ти се изсипя с всички : - данъчни ; - РИОСВ: - РИОКЗ; - РЗПАБ . И си имай късмета да си сбъркал след като се хвърляш,че всичко ти е наред и обиждаш диржавни институции/само си спомни какво го чака човек обидил полицай - 10 гдинки /. Пък и после ше ти пусна Кушлев за десерт .

Отговори
0 0
МЕРКОВ

МЕРКОВ

24.10.2009 | 14:52

Да, има си фирмички и много работници,но си плащам все още родовно и то по много и заплати и осигуровки!А тия мишеловци от разните инспекциии по трудъ да си гледът работата.Миризляци!

Отговори
0 0
майна

майна

24.10.2009 | 14:22

Абе Марков ли си менте ли си ,не знам но след като защитаваш великите "работодатели " значи си един от тях!!! Не може първенюто да кара кола за 500 000 лева жена му и в повечето случаи и любовницата му да се кипрят с лъскави коли и да се разправя ,че няма пари за тези които работят за него. Много криво е разбирането за бизнес в България .За това не глоби, а закриване на "бизнеса" на на тези които не зачитат законодателството в България! Повечето бъзнес боклуци крият данъци от държавата, като осигуряват на минимална заплата за тях даже и затвор! За справка от великате САЩ - Ал Капоне е лежал за данъци ,а не за стотиците убити по поръчка от него и лично от него!

Отговори
0 0
мерков

мерков

24.10.2009 | 14:09

Тоя шеф но инспекцията по труда Чернаев що не вземе да го духа!Мръсници сте и сте жалки.Не виждате ли че е криза бе лумпеняци ,от къде фирмите да вземат пари да изплащат заплати?Нали е криза за всички.Или само за някои има измислена криза,за други няма!Да ви ..... двойния стандарт на инспекцииката.Преди въ нямаше никакви, а сега изскочихте от дупчиците и много е лесничко да слагаш глоби и то солени.Тъпи ,тъпи,ама мнго тъпи!Аман от вас,шефове на разни измислени инспекциики дет си мислите че работите нещо!.......

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?