Следвайте ни

10 000 души посетиха Епископската базилика на Филипопол за месец

viber icon

Близо 10 000 души посетиха Епископската базилика само през първия месец от отварянето й. Анализът на Общински институт „Старинен Пловдив“, който управлява базиликата, показва, че около 20% от посетителите са чужденци, представители на  Великобритания, Франция, Испания, Русия, Швеция, Нидерландия и Шри Ланка, както и редица посланици на държави от цял свят, които имат представителства в България.


От Института констатират, че с отварянето на Голямата се е увеличил интересът и към Малката раннохристиянска базилика. Близо 300 от продадените билети, през този период, са били комбинирани - за посещение на Малката и Голямата базилика.

Наблюдава се тенденция и за интензивни организирани посещения от страна на подрастващи от начални и основни училища от Пловдив и страната, както и от специализирани учебни заведения по изкуства, строителство и архитектура.

Очаквано високотехнологичният и впечатляващ културен център се превърна в притегателно място за хора от различни социални и демографски групи.
„Горди сме от факта, че за Голямата базилика на Филипопол сега се говори в цяла България и хора от страната идват всеки ден, за да се потопят в мистиката на мозаечното изкуство и наследство, представени по запомнящ се начин чрез съвременните технологии. Всеки ден изпращаме посетителите усмихнати, възторжени и заредени с енергията на историята ни. По наше мнение в момента Епископската базилика на Филипопол е един от най-посещаваните музеи в Европа”, споделят от екипа.

Общински институт „Старинен Пловдив” е създал необходимата организация, за да може обектът да работи всеки ден от 09:00 до 18:00 ч. без почивен ден. Достъпът се осъществява при строго спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?