Следвайте ни

10 000 бездомни котки тормозят Пловдив

200 лева глоба грози хората, които ги хранят по улиците

viber icon

Маяукащи денем и нощем улични котки се превръщат в истинска напаст на Пловдив. Откакто намаляха безпризорните кучета, се наблюдава свръхпопулация от котки. Според преброяването на „Четири лапи” в града  има около 10 000 скитащи котета.

Много хора ги хранят - от съжаление или защото ги обичат. Други обаче не ги понасят и често това е повод за междусъседски скандали. Отскоро се появи жена, която разнася мазни филии и вода, поставяйки ги сред цветята пред блока. Градинката се намира близо до мазетата. Когато  направим забележка да премести храната по-далече, тя започва да крещи и обижда, обяснява Милена Георгиева от ул. „Петър Стоев”. Ако беше едно животно - добре. Обаче се събраха 6-7. И повече ще станат. Ще се напълни всичко с бълхи, възмущава се Милена, която има домашно коте, но не иска то да има контакт с уличните. 

Често животните не дояждат  храната, тя се разваля бързо и вонята в жегата става непоносима, оплакват се хората. Те коментират, че да се хранят животните по улиците не е достатъчно. Грижа е като се вземат в дома и  обезпаразитят. 

Освен бълхи, от които е пламнал целия град, котките пренасят туларемия, бяс или тетанус. Голям проблем са пясъчниците, в които играят децата. Там е пълно с котешки фекалии. А така се пренасят глисти и тении, поясни д-р Тихомир Трендафилов от ОП „Зооветеринарен комплекс”. Безпризорни котки има в целия град. Получаваме сигнали от всички райони. Те се примамват с капани, кастрират се, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс и пак се пускат, обясни процедурата д-р Трендафилов.  

Според Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки има зоодоброволци, които могат да хранят животните на определени места, като ги поддържат чисти и дезинфекцират. Това обясни шефът на дирекция „Екология” в общината доцент Стефан Шилев.  За останалите е забранено. Предвидени са глоби от 100 до 200 лева - за първо нарушение и от 250 до 500 -за второ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

АЗ КАЗАХ

АЗ КАЗАХ

29.07.2014 | 17:58

Общинската служба Екология следва да раздава храна на доброволци, които да се грижат за изхранването на котките, а не да се разчита на спорадичните подаяния(да следват примера на Венеция)! Всички улични котки следва да се обезпаразитяват и кастрират(така ще си спестим ужасяващите гледки на отровени, сдъвкани от домашни кучета или претрепани от \"добри\" хора, малки котета - край нас не оцеля нито един мъник поради изброените причини). След което котките да бъдат връщани в районите им, а не да бъдат УБИВАНИ! И крайно време е хората да разберем, че не сме САМОДОСТАТЪЧНИ!!!

Отговори
0 0
sofia tcartceva

sofia tcartceva

17.07.2014 | 00:04

ПЛОВДИВ ТРЪГВА ПО ПЪТЯ НА ВАРНА ,А МОЖЕ БИ ОТДАВНА Е БИЛ НА ТОЗИ ПЪТ !!!ЖАЛКО !!! ЗАПОЧНАХА ДА ИМ ПРЕЧАТ БЕЗЗАЩИТНИТЕ ЖИВОТНИ , А МОЖЕ БИ И ХОРАТА ,ЗАПАЗИЛИ ЧОВЕШКОТО У СЕБЕ СИ !!!

Отговори
0 0
Благой

Благой

16.07.2014 | 19:21

Александър, кучетата в Пловдив тепърва ще се увеличават. Бяха намалели защото ги прибираха в приюта и едвам можех да видя бездомно куче. За съжаление едни зелени талибани принудиха общината да затвори приюта защото не отговарял на изискванията. Сега всички песове от там са на пътя, а новите няма къде да се прибират. Очаквам след едно 5-6 години да достигнем светинята на бездомните песове - София.

Отговори
0 0
Махайте ги!

Махайте ги!

16.07.2014 | 15:26

Пречи ни,защото децата ни играят в пясъчниците.

Отговори
0 0
nqkoi si

nqkoi si

16.07.2014 | 14:00

Тъп народ все нещо ви пречи

Отговори
0 0
Александър

Александър

16.07.2014 | 13:22

Кучетата в Пловдив отдавна намаляха.Кастрират ги и не се въдят.Сигурно не сте видели.

Отговори
0 0
Благой

Благой

16.07.2014 | 13:19

В София пък има 15000 пумияра, които обикалят на глутници и хапят хората. Не виждам каква толкова е драмата с котките при положение, че и без това голяма част от тях не оцеляват повече от 6 месеца след като се родят. Аз лично предпочитам в Пловдив да има котки отколкото глутници бездомни песове...

Отговори
0 0
Елена Димова

Елена Димова

16.07.2014 | 11:33

Махайте ги тия котки!На всякъде е пълно. И кучета и котки-нямат място по улиците.Който иска животно-вкъщи като в Европа!!!!!!!!!А тия умници дето говорят,че няма котки няма плъхове ще кажа че оня ден пред блока имаше плъх колкото дланта ми, улицата е пълна с котки.Защо няма отрова в шахтите?

Отговори
0 0
4023

4023

16.07.2014 | 11:07

ИМА ЛИ ОБОСОБЕНИ МЕСТА ЗА РАЗХОДКА НА КУЧЕТА\nЗАЩОТО В Р ТРАКИЯ ТОВА СА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ

Отговори
0 0
Майна 032

Майна 032

16.07.2014 | 10:34

Няма котки => има плъхове. Всичко друго са празни приказки...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?