2374

1 полицай пази 300 души в Пловдив и областта

Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на обществените процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта, според убежденията на журналистите, може да провокира дебати и да разкрива нередностите, но не може сама да създаде или да взриви гражданското общество. Но със сигурност може да му е от полза.  

Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят бавно, съпротивляват се на промените и често малтретират бизнеса и гражданите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и агенции, не знаят къде и как точно до получат необходимото им административно обслужване и губят голяма част от времето си, за да обикалят различни ведомства, дирекции и отдели.

За да е наистина от полза на читателите си, „Марица” стартира поредица, в която ще представи всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви информираме с какво точно се занимават, каква е структурата им, как най-лесно да влезем във връзка с тях и какво да направим, ако не си вършат работата.

След като представихме най-голямата институция - Община Пловдив, днес продължаваме с ОДМВР-Пловдив.

Пловдивската полиция обслужва територия от близо 6000 кв. километра, на която са разположени 18 общини със 17 града и 197 села. Униформените в Областната дирекция на МВР са около 2000 души. Те са разпределени в общо четири отдела, над 30 сектора и в 13 районни полицейски управления.

Най-отгоре в йерархичната структура е ръководството, което се състои от директор и заместник-директор. За разлика от кметовете, те нямат мандат и не се посочват от жителите. Назначават се от министъра на вътрешните работи, а колко дълго ще се задържат на поста, зависи основно от две неща ​- от качеството им на работа и постигнатите резултати, както и от това коя партия печели изборите и управлява в даден отрязък от време. На подчинение на директора на полицията в Пловдив - от седмица старши комисар Васил Костадинов, са четири отдела - „Криминална полиция“, „Икономическа полиция“, „Охранителна полиция“ и „Разследване“.

Отдел „Криминална полиция“ се ръководи от комисар Георги Ташев

Той е на поста от дълги години. Отделът се състои от шест сектора - "Престъпления против личността", "Престъпления, свързани с грабежи", "Престъпления против собствеността и културно-историческите ценности", "Престъпления, свързани с незаконно пребиваване и преминаване на чужденци в страната и издирване", "Престъпления, свързани с МПС, общоопасни средства и контингент" и "Престъпления, свързани с наркотични вещества, детска престъпност и дом за настаняване на малолетни и непълнолетни".

Отдел "Охранителна полиция" се оглавява от комисар Костадин Костов

и включва пет сектора. Те обхващат дейности по опазване на обществения ред, превенция на правонарушенията, предотвратяване и участие в разкриването на престъпления, осигуряване на сигурността при провеждане на масови мероприятия, контрол на безопасността на движението по пътищата и на водачите на моторни превозни средства и на пътнотранспортните произшествия, разрешение и контрол за ползване на общоопасни средства, контрол на частната охранителна дейност и конвоиране на лица в страната. Към отдела спада и сектор „Пътна полиция“, ръководен от гл. инсп. Йордан Милушев.

Отдел „Икономическа полиция“

осъществява дейността си в тясно сътрудничество с другите държавни и обществени органи и институции, ангажирани с контрол върху икономическите процеси и взаимоотношения ​- Национална агенция по приходите, Инспекция по труда, комисия за защита на правата на потребителите, инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Дирекция по строителен надзор, служба по метрология и стандартизация и технически надзор, асоциации за защита на интелектуалната собственост и други. Разследванията в сектора се инициират от сигнали и жалби на граждани и други институции, публикации в медиите и чрез възлагане от органите на прокуратурата. Отделът е с пет сектора - "Индустрия и търговия", "Бюджетни организации и европейски фондове", "Престъпления, свързани с данъчната и осигурителната система", "Престъпления срещу финансово-кредитната система и компютърните престъпления" и "Противодействие на корупцията в администрацията". Начело на „Икономическа полиция“ е комисар Славчо Алексиев.

Единствената жена, ръководител на полицейски отдел, е комисар Светла Пендова

На нея е поверен „Разследване“. С други думи, тя е шеф на дознателите. С влизане в сила на нов​ия НПК и Закон за МВР през 2006 г. дейността по полицейското разследване вече се извършва само от служители, назначени със заповед на длъжност „дознател“.  Практически те разследват  97% от престъпленията, визирани в НК. Дознателите са разпределени за изпълнение на служебните им задължения към отделните структурни звена на Дирекцията, като част от тях са специализирани в разследването на определени видове престъпления - икономически и корупционни престъпления, престъпления, извършени от непълнолетни, престъпления, свързани с наркотици, и т.н.

Освен четирите отдела на пряко подчинение на директора и неговия заместник са

13 районни полицейски управления,

ръководени от съответните началници. Шест от тях са на територията на град Пловдив ​- по едно за всеки административен район, а останалите седем са позиционирани в големите общини в областта.  Първо районно с началник главен инспектор Асен Солаков обслужва район “Южен”, също общините Родопи и Куклен. Второ районно се ръководи от гл. инспектор Георги Машонов.  То обслужва 2/3 от район “Централен” и целия район “Западен”. Началник на Трето районно в Пловдив е главен инспектор Венелин Костов. Униформените се грижат за безопасността на жителите на район “Северен”. Четвърто РУ се ръководи от главен инспектор Сивлин Бабаджанов. Обслужва около 5 кв. километра от централната част на Пловдив. На територията на управлението се намират ”Старинен Пловдив”, голяма част от централната търговска мрежа, важни обществени учреждения, като Съдебната палата, банки, учебни заведения, художествени галерии, музеи и други. Пето районно в града под тепетата е с началник главен инспектор Иван Чочков. Униформените обслужват ​ЖР „Тракия”, селата Ягодово, Крумово, с прилежащите им землища, и летище Крумово. Шесто РУ обслужва територията на район “Източен”, където е най-големият етнически квартал „Столипиново“. Ръководител на управлението е главен инспектор Димитър Костов.

Седемте полицейски управления в областта покриват останалите 17 общини в областта. Районното в Асеновград обслужва също Садово, Лъки и част от ​община Куклен. Началник е главен инспектор Петър Бабугеров. Районното в Карлово е с ръководител главен инспектор Сълко Литов. Служителите на реда отговарят за безопасността в Карлово, Калофер, Баня, Клисура и Сопот. Главен инспектор Пламен Арабски пък оглавява Районното в Хисаря, което обслужва и община Калояново.  Полицията в Стамболийски е ръководена от главен инспектор Ангел Керпиев. Районното там обслужва 4 общини -Стамболийски, Кричим, Перущица и "Родопи". Полицейското управление в Раковски отговаря за безопасността на жителите и в Брезово. Ръководител е главен инспектор Димитър Събчев. Районното в Първомай обслужва цялата община. Началник е главен инспектор Георги Георгиев. Последното управление е в Труд. То се ръководи от главен инспектор Николай Кирков, а служителите обслужват общините "Марица" и Съединение.

В редиците на пловдивската полиция има непрекъснато текучество

При една от последните обяви от МВР търсят да назначат нови 40 служители на реда. Проста сметка показва, че моментният брой на полицаите в града и областта означава, че един униформен се пада на всеки 300-330 жители на Пловдивско. Ако погледнем териториално, се пада по 1 полицай на всеки три километра площ. 

Пловдив -  трамплин за топченгета и висши кадри в МВР

Местният адвокат Иван Демерджиев управлява министерството, бившият шеф на Първо Петър Тодоров дърпа конците на професионалния състав във ведомството

Пловдив от години е люпилня за висши кадри в системата на МВР. Областната дирекция и отделните полицейски управления се оказаха удобен трамплин за кариерно израстване към високите постове. Тенденцията хора под пагон под тепетата да стават големи началници в МВР се засили особено по време на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, като продължава и сега под направленията на наследника му - пловдивския адвокат Иван Демерджиев.   

Един от примерите за скоростно кариерно израстване е главен комисар Петър Тодоров. Дълги години той оглавяваше Първо районно в града под тепетата. След като Рашков взе главата на тогавашния шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев, Петър Тодоров зае неговото място. Но не за дълго. Няколко месеца по-късно Тодоров бе изтеглен в София и стана главен секретар на МВР. 

 Друга ключова фигура от Пловдив също получи повишение и се оттегли в столицата. Тодор Гребенаров бе назначен за директор на ОДМВР-Пловдив през 2013 г.  В края на същата година вече стана шеф на Главна дирекция “Национална полиция”, а от 2015 г. - заместник-директор на Главната дирекция. Министър Бойко Рашков пък му повери командването на новосъздадената дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

След назначението в София Петър Тодоров изтегли нагоре друг кадър, свързан с пловдивската полиция. Атанас Илков, бивш началник на ОДМВР, стана заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция".  До 2014 г. Илков ръководеше ГД „Криминална полиция“, но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Сега Илков заема поста директор на ГД "Национална полиция" в столицата. 

Радослав Начев е още един от примерите, които потвърждават, че Пловдив е кариерен трамплин. Той беше най-младият началник на КАТ-Пловдив, оглавявал някога структурата. След това оглави сектор "Специализирани полицейски сили". Вятърът на промяната го отведе на поста зам.-началник на "Пътна полиция" в столицата. Само преди броени дни Радослав Начев се издигна още едно стъпало - до директор на КАТ-София, след като замени Тенчо Тенев, навършил пределните 60 години за работа в МВР. 

Бившият шеф на КАТ в града под тепетата и бивш началник на отдел “Охранителна полиция” тук Венелин Младенов  също тръгна към столицата по времето на Рашков. Там той оглави "Охранителна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция".

Цялата професионална кариера на действащия министър на вътрешните работи адв. Иван Демерджиев също е свързана с Пловдив. От юли 2016 г. до февруари 2019 г. е секретар на Адвокатската колегия в Пловдив, а през февруари 2019 г. става неин председател. Напуска поста, след като през май 2021 година става заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. През октомври същата година с указ на президента Румен Радев е назначен за служебен министър на правосъдието. След края на мандата се връща към адвокатската си практика. Назначен е за служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи на 2 август тази година.

Очаква се и новият директор на пловдивската полиция ст. комисар Васил Костадинов да върви към по-високи постове, следвайки примера на свои колеги и предшественици. 

По 500 престъпления месечно, всяко второ е разкрито

Според данните от статистиката униформените от пловдивската полиция се борят средно с по 500 престъпления месечно, или с по 6000 за година. От тях се разкриват около 50%. По този показател Областната дирекция на МВР в Пловдив стои много добре на общия фон, предвид, че средната разкриваемост в държавата е 44%, каза пред "Марица" новият директор старши комисар Васил Костадинов. 

Средно на ден на територията на града и областта се регистрират между 17 до 20 криминални прояви. По пол регистрираните в Пловдивско престъпления са извършени предимно от мъже, но прави впечатление, че се увеличава броят на арестуваните дами. В очите на гражданите обаче цифрите не говорят нищо. Те искат да живеят сигурно и да не стават част от черната статистика. Искат реално да усетят, че има работеща полиция, особено в малките населени места, където престъпността, най-вече грабежите, се оказа истински бич, предвид липсата на достатъчно униформени. Лоша роля изиграха честите рокади на върха на пловдивската полиция в средата на миналата година. Тогава Дирекцията смени трима шефове, и то за кратко време. Всяка една смяна иска време на напасване както със самия пост, особеностите на Пловдив и региона, така и с наличния състав. Димитър Балев бе онзи, който сложи край на честите промени. Той се задържа година и два месеца на поста, като за това време наклони везните на полицията в посока положително развитие. Стремежът му да удари престъпността се оказа сполучлив и според статистиката тя намалява. Линията, която Балев започна, сега има своето продължение в лицето на неговия заместник и настоящ директор ст. комисар Васил Костадинов. Ако той успее да се задържи достатъчно дълго, стабилизацията в Дирекцията ще стигне до 100%.

Гражданите:  Да има повече полиция през нощта!

Трябва да има повече полиция през нощта. Това е категоричното мнение на пловдивчани, според които в тъмните часове на денонощието рязко спада броят на униформените, грижещи се за безопасността на гражданите и за качествен лов на престъпници. А точно тогава се вършат най-много престъпления. „Би трябвало да има повече дежурни полицаи през нощта, а през деня - по-малко. Това поне е логично според мен“, коментира пловдивчанин.

Действително през деня на работа са много повече служители на пловдивската полиция, отколкото през нощта. Всяко Районно си изготвя графици с дежурства според числения състав и възможностите. Определено цифрата на дежурните през деня и на дежурните през нощта не е една и съща, но и няма огромна разлика, коментираха за „Марица“ от МВР в града под тепетата. Сред факторите, които влияят, са също текучеството на кадри, служителите в отпуск и т.н. Някои от униформените карат 24-часови смени, други пък са на пост по 12 часа.

Важни телефони и приемни дни

Директорът на полицията, неговият заместник, както и ръководителите на отдели имат приемни дни, в които вратите им са отворени за среща с граждани. Не се изисква предварително записване. Информация за всичко важно, касаещо работата на полицията в града и областта, се съдържа в сайта на МВР - https://mvr.bg/plovdiv 

Ст. комисар Васил Костадинов, директор:
приемен ден - всеки четвъртък от 14.30 до 15.30 часа

Заместник-директор:
приемен ден - всяка сряда от 10 до 12 часа

Комисар Костадин Костов, началник на отдел "Охранителна полиция":
приемен ден - всеки петък от 14 до 16 часа  

Комисар Георги Ташев, началник на отдел "Криминална полиция":
приемен ден - вс​еки четвъртък от 10 до 12 часа

Комисар Славчо Алексиев, началник на отдел "Икономическа полиция":
приемен ден - всеки вторник от 10.30 до 12.30 часа 

Комисар Светла Пендова, началник на отдел "Разследване":
приемен ден - всяка сряда от 14 до 16 часа

***************************************************************************************

Областна дирекция на МВР-Пловдив, ул. "Княз Богориди" 7
e-mail: [email protected]
пресцентър:[email protected]
директор: [email protected]
телефон за връзка в работно време: 032/ 61 23 

Сектор "Български документи за самоличност":

Адрес: ул. “Волга” №70

Телефон за информация: 032/932879

Електронна поща: [email protected]

Сектор "Пътна полиция":

e-mail: [email protected]

Работно време за обслужване на граждани:

От понеделнк до петък: от 08.30ч. до 17.00ч., с технологични почивки от 10.00ч. до 10.20ч. , от 12.00ч. до 12.30ч. и от 14.40ч. до 15.00ч. 

Информация за необходимите документи и други справочни данни за регистрация на ПС, издаване на СУМПС и други административни услуги в сектор "Пътна полиция" :

Всякакви запитвания, свързани с издаване на СУМПС и АНД - моб. тел. 0882 / 924 757

Всякакви запитвания, съврзани с регистрация и промяна на регистрация на МПС - моб. тел. 0882 / 925 230

Дежурна част: тел. 032 932007

Регистрация на автомобили - тел. 032 932744, 032 932776

Подаване на документи за  "Свидетелство за управление на МПС - тел. 032 932727

Получаване на "Свидетелство за управление на МПС - тел. 032 932729, 032 932724

Връчване на наказателни постановления, издаване на удостоверения на водачи, връщане на отнети СУМПС и КТ - тел. 032 932719

Деловодство - тел. 032 932771

Телефон за сигнали и предложения, във връзка с подобряване административното обслужване в сектор "Пътна полиция" - 032 933 900

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Плолйцията не пази нищо

Плолйцията не пази нищо

02.11.2022 | 22:58

Пазим нуе частните охранители а полицаите ги мързи в червара дори един краден телефон да намерят язък

Отговори
1 0
Од - Пловдив

Од - Пловдив

02.11.2022 | 10:58

Смокинов лист за доста неща..

Отговори
6 0
Пловдив

Пловдив

02.11.2022 | 09:27

Полицията лъже и пише откровени лъжи и защитава по този начин властимащите факти и доказателства колкото искате,награждаването на Балев е гавра с закона,затова Шенген през крив макарон

Отговори
8 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?