1 лев за билет в рейсове и маршрутки от утре

Такситата без право да чакат клиенти извън 71 стоянки, ако Общинският съвет гласува проекта

Един лев за билет ще плащаме от утре в градския транспорт и в маршрутките. Поскъпването с 20 стотинки е разрешено със заповед на кмета Славчо Атанасов и след настояване на превозвачите. Петте фирми, които обслужват линиите, бяха внесли още преди месец петиция до градската управа с искане за увеличението на цената на билета с аргумент, че не могат да покриват разходите за рейсовете, тъй като близо 80 000 пътници се возят с намаление.

Учениците, студентите, пенсионерите и инвалиди, които имат транспортни карти, ще продължават да пътуват с евтин билет от 40 стотинки. Преференциите важат до Нова година, напомни вчера шефът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Никола Янакиев. На сесията на 5 ноември местният парламент ще решава какви да бъдат привилегиите на социалните групи.

 Предложението на кмета е за карти от 13 лева на месец само за една линия, но общинските съветници искат по-ниски цени. Такситата засега си запазват цените, но за тях на сесията в четвъртък ще бъдат определени 71 стоянки. Предложението на зам.-кмета Александър Константинов е съгласувано със Сдружението на таксиметровите фирми, с Пътна полиция и ДАИ. Адресите са посочени поименно и включват 254 места за жълтите коли. Ако предложението се приеме, стоянките ще бъдат обозначени с пътни знаци, а такситата няма да имат право да чакат клиенти на други места, предупреди Янакиев. Глоби ще налагат ДАИ и КАТ. Ако местата се окажат недостатъчни, общината ще определя нови. Квота от 2000 таксита се въвежда също така в Пловдив. Общините са задължени да определят максимума на жълтите коли според наредбата на транспортното министерство. Бройката е съобразена с нуждите от този вид транспорт. В общината тази година са регистрирани около 1900 таксита. Никой обаче не знае, колко жълти коли се движат нелегално.    

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?