Следвайте ни

1 лев за билет в рейсове и маршрутки от утре

Такситата без право да чакат клиенти извън 71 стоянки, ако Общинският съвет гласува проекта

viber icon

Един лев за билет ще плащаме от утре в градския транспорт и в маршрутките. Поскъпването с 20 стотинки е разрешено със заповед на кмета Славчо Атанасов и след настояване на превозвачите. Петте фирми, които обслужват линиите, бяха внесли още преди месец петиция до градската управа с искане за увеличението на цената на билета с аргумент, че не могат да покриват разходите за рейсовете, тъй като близо 80 000 пътници се возят с намаление.

Учениците, студентите, пенсионерите и инвалиди, които имат транспортни карти, ще продължават да пътуват с евтин билет от 40 стотинки. Преференциите важат до Нова година, напомни вчера шефът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Никола Янакиев. На сесията на 5 ноември местният парламент ще решава какви да бъдат привилегиите на социалните групи.

 Предложението на кмета е за карти от 13 лева на месец само за една линия, но общинските съветници искат по-ниски цени. Такситата засега си запазват цените, но за тях на сесията в четвъртък ще бъдат определени 71 стоянки. Предложението на зам.-кмета Александър Константинов е съгласувано със Сдружението на таксиметровите фирми, с Пътна полиция и ДАИ. Адресите са посочени поименно и включват 254 места за жълтите коли. Ако предложението се приеме, стоянките ще бъдат обозначени с пътни знаци, а такситата няма да имат право да чакат клиенти на други места, предупреди Янакиев. Глоби ще налагат ДАИ и КАТ. Ако местата се окажат недостатъчни, общината ще определя нови. Квота от 2000 таксита се въвежда също така в Пловдив. Общините са задължени да определят максимума на жълтите коли според наредбата на транспортното министерство. Бройката е съобразена с нуждите от този вид транспорт. В общината тази година са регистрирани около 1900 таксита. Никой обаче не знае, колко жълти коли се движат нелегално.    

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?