Пловдив в черен списък за мръсния въздух

От 160 дни на активен отоплителен период през 2017 г. превишения на нормите за ФПЧ са регистрирани в 86 денонощия под тепетата

Пловдив попада в топ 10 на най-замърсените европейски градове, сочи класация на Pollution Index 2018 Mid-Year, съставяна от специализирания сайт numbeo.com. В групата попадат още албанската столица Тирана, италианският град Торино, румънската столица Букурещ, тази на Босна и Херцеговина - Сараево, полският Краков, а също и столицата на Украйна - Киев. Преди Пловдив и изброените градове класацията за най-мръсен въздух в Европа води македонският град Тетово. След Тетово в списъка се нареждат италианският Неапол и столицата на Македония Скопие. Показателят на индекса за замърсяване при лидера в класацията е 97,57 пункта, вторият и третият съответно са с 84,61 и 82,17 пункта.

Според резултатите на анализа най-приятните за живеене европейски градове от гледна точка на екологията са Хелзинки във Финландия, Рейкявик в Исландия и швейцарският Цюрих. По-рано доклад на Световната здравна организация, посветен на замърсяването на въздуха през 2018 година, постави Скопие заедно с Тетово в Западна Македония и промишлената община Тузла в Босна и Херцеговина в топ 10 на градовете, в които е най-трудно да се диша.

София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа, но за последната зима рекордьор сред големите градове в България е Пловдив. От 160 дни на активен отоплителен период - от края на октомври 2017 г. до края на март 2018 г., превишаване на максимално допустимите стойности са измерени в 86 денонощия, което прави повече от половината време (54%).

Справка в бюлетина на РИОСВ-Пловдив за състоянието на атмосферния въздух в града сочи, че още през октомври тази година са регистрирани дни с превишено съдържание на фини прахови частици над нормата.

На 31 октомври е регистрирано превишение на средноденонощната пределна норма за фини прахови частици 1,63 пъти в пункт "Каменица"  и 1,88 пъти в АИС "Тракия".  В понеделник превишението е било 1,16 пъти в пункт "Тракия". Като основни причини за замърсяването на въздуха се сочат трафикът и използването на отопление на твърдо гориво.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?