Пловдив се задушава от незаконни сметища

155 лева струва "лодка", ако я поръчаш в "Чистота"

В Пловдив едва ли има квартал, където да не са струпани камари строителни отпадъци и “забравени” било след ремонт или градеж. Ламарини, стъкла и стари железа се въргалят досами тротоара на бул. „Шести септември” срещу пл. „Шахбазян”, след като преди два месеца тук беше съборено кафене.

От миналата година „отлежава” боклукът на ул. „Димитър Талев” до блок 1101, изоставен от собственика на гръцкия ресторант, който също беше премахнат. В нелегално депо на строителни отпадъци е превърната и прилежащата площ на стадион „Спартак” до автогара „Родопи” след масовото разчистване на търговските обекти.  Поне от 30 години се изхвърлят натрошени тухли, керемиди, вар, празни баки с боя зад бившия Домостроителен комбинат, край реката.

„През миналата година сме съставили над 200 акта за замърсяване със строителни отпадъци”, потвърди директорът на ”Чистота” Иван Стоянов. В  предприятието няма информация  какви санкции са наложени на нарушителите от Община Пловдив, където се изпращат актовете.

Според Стоянов има фирми, които след работното време на „Чистота”, по тъмна доба, и в почивните дни, когато предприятието не работи, извозват строителен боклук зад Окръжна болница, на ул. „Крайречна” до „Столипиново” и на още няколко места.  Така си спестяват пари за таксата, която се взима от операторите на строителни депа. „Пишем до районните кметове писма заедно с присъствието на полиция да провеждаме акции”, разказа директорът.

За гражданите също е по-лесно да изхвърлят навън отпадъците след ремонт, вместо да поръчат контейнер. Цената му беше завишена наскоро на 155 лева. Безплатни съдове тип „лодка” има само на осем места в града. Малцина ще тръгнат от „Коматево” да карат стара дограма или плочки до базата на „Чистота” на ул. „Даме Груев”.

„Има и друг вариант - обаждате се на телефон 032 675 817 и казвате в колко часа ще изнесете строителния отпадък до съдовете за смет. Пращаме кола напълно безплатно”, увери Иван Стоянов.   

„Чистота” извозва строителните отпадъци в депо до Костиево. Договорът за сметището е подписан от Община Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?