Подай сигнал

Пловдив се глези с деликатесите на 12 народа

Култура

от Руслан Йорданов 879 прегледа 0

Посетителите ще могат да опитат всякакви специалитети

Най-вкусните деликатеси на 12 етнически общности ще опитат пловдивчани по време на традиционния панаир „Етно кухня на колела“, който ще се проведе от 17 до 19 май под тепетата. В първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще участват представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и татари, каракачани, чехи и словаци.

Посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, известните чешки меденки „перник“ по рецепта от 15. век и много други специалитети, между които и френското национално ястие парт фламбе, както и знаменитата италианска закуска оливе асколане.

Какъв е бил вкусът на десерта от Tайната вечеря, защо древногръцка комедия отпреди 2300 години е все още актуална и какви са тайните на главния готвач на руския посланик, ще разберем по време на панаира. Дегустациите ще бъдат съпроводени с етно музика, танци, театър и опера. На Джумаята представители на 3 религии от 12 общности ще излязат с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение и толерантност.

Студентите от етно формация „Жарава“ ще открият ще открият „Етно кухня на колела“, след тях ще свирят 40 музиканти от етно формация Истанбул. На 18 май в Пловдив пристига и единствената в България и на Балканите вокална формация „Дулсе канто“ („Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази, която ще изпълни традиционни еврейски песни. В събота почитателите на руската култура ще чуят баритона Дмитрий Бистрий. В неделя италианската общност ще покаже комедийната „Жените в Народното събрание“ на Аристофан.

Коментари