Пловдив с най-скъпия бункер в света

Близо две години „бункерът“ на Джамбаз тепе държи рекорд в обявите за недвижими имоти в Пловдив. Кацналата на южния склон на Джамбаз тепе недовършена сграда така и не може да намери своя нов стопанин. Собствениците - 8 души от фамилията Братанови и Международен панаир-Пловдив, отказват да свалят цената. Интерес от потенциални купувачи има, но засега сме далеч от сделка, съобщи пред „Марица “ брокер в една от агенциите за недвижими имоти.  

Къщата е построена в началото на 19. век от Саръ Ставри. Сградата е била симетрична като разпределение, със салон и четири стаи на етаж. По-късно тя става пансион към българската мъжка гимназия. От разказите на ученици от това време става ясно, че животът в прекрасната импозантна сграда никак не е бил лек. Лете било страшна жега, когато камъните и тепето се напичали от слънцето. Зиме пък стърчащата от хълма сграда била брулена от ветровете и в нея било страшно студено. През 1898 г. красивата къща изгаря. Остава каменната долна част, която по-късно е надстроена с нова сграда. В нея се помещава централното гръцко училище (до 1906 г.), а след това - столарското школо. През социализма се взима решение да се възстанови къщата на Саръ Ставри като ресторант. Така над тунела се появява "бункерът", който виждаме и до днес. Реставрацията никога и не е завършена.

Днес сградата е обект за изследване от страна на любопитни туристи и фотографи, привлечени от красивата панорама, която се виждат оттам.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?