Подай сигнал

Пловдив потъна в класацията по заплати

Пловдив

от Марица вест. 6238 прегледа 0

Пловдив потъна в класацията по заплати

Брутната месечна работна заплата в София (столица) вече е 1 730 лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за юни месец 2019 година. За цяла България средната заплата е 1 253 лева, или с 12 процента по-висока спрямо същия месец на миналата година, пише money.bg.

Видин изпревари Благоевград и вече не е регионът с най-ниска средна заплата. В Благоевград тя е 800 лева, докато във Видин - 805 лв. Под 900 лева бруто е възнаграждението още в Хасково (862 лева) и Кюстендил (870 лева).

Най-близо до София, но все пак твърде далеч, се нарежда Враца със средна брутна заплата от 1 213 лева, благодарение и на АЕЦ "Козлодуй". Сравнително висока е и тази за региона около столицата - 1 170 лева, след като много от живеещите в тази област работят в София.

В Стара Загора тя е 1 164 лева, във Варна - 1 145 лева, в Габрово - 1 117 лева, а в Пловдив 1 082 лева. Над хиляда лева е тя още в Русе (1 031 лв.), Разград (1 018 лв.). Перник изпреварва Бургас с 1 лев - 1 005 лв. срещу 1 004 лв.

Броят на заетите расте

Данните на Националния статистически институт показват още, че броят на наетите лица нараства с 33,9 хил. към края на юни спрямо края на март, като достига 2,35 милиона. Спрямо година по-рано техният брой намалява с 0,1 процента.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 28.4%, "Операции с недвижими имоти" - със 7.9%, и в "Селско, горско и рибно стопанство" - с 3.6%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност "Образование" - с 2.4%.

Най-много заети са в дейностите "Преработваща промишленост" и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 21.3 и 17.0%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост" - с 13.0 хил., "Транспорт, складиране и пощи" - с 2.8 хил., и "Селско, горско и рибно стопанство" - с 2.6 хил., а най-голямо увеличение - в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 6.0 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности "Добивна промишленост" и "Други дейности" - съответно с 5.0 и 4.9%, а най-голямо увеличение е регистрирано в "Операции с недвижими имоти" - с 5.0%.

Средните заплати растат най-много в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 9.1%, и "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Образование" - по 7.3%, показват още данните.

Най-високи обаче те остават в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" - 3 053 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 2 174 лева и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 2 048 лева.

В другия край са "Хотелиерство и ресторантьорство" - 782 лева и "Строителство" - 974 лева.

Коментари


Къде изчезна моя коментар,такова чудо е нямало и по Живково време

Откъде си измуквате тези заплати,кой взима такива пари.може би на сън

Свобода без кръв,няма.

Заблуждават ви това е фашиска диктатура.тука трябва желязна ръка и железен нарoд.

Колкото и да говорите без действия ништо няма дасе промени.

Колко още неща ще видите.най лошият кумунизам е по добар от най добрият капитализам.

700-800лв:((

Мога да споделя и името й, дали според вас НСИ не е сборище на платени измамници.

Nese strahyvaite,ot smarta tese gavriha sas jenitevi sas decatavi I sas vas.nqma po stra6no ne6to ot samiqt strah.slepili ste malkitevi momi4eta 6te stanat ptostitutki,a mom4etata geove.po dobre martvi ot kolkoto ynijeni.

Здравейте, приятели, искам да споделя, че е нормално статистиката да изкарва такива цифри, защото е много добре платена. Ще ви кажа само, че служител на Статистиката е два пъти годишно на екскурзии Мексико иКопа Кабана, цяла зима на Банско и всеки уйкенд бюджетна екскурзия в Европа. Тя с каква заплата е според вас?

Споко всяка една война парво се е говорило по крачми по кашти,това е всяко начало.жална им майка на богаташите.

Или се вдигаме на воина или умираме като мухловци.

Тя чашата рано или касно ште прелее.за сажеление нени оставят друг избор.

Ужас какви лажи....медиите са подкупени.смърт на богаташите.

С тез заплати ще питаме къде акат гладните.

А сега отваряй Джоб.бг и сравнявай заплатките!