Пловдив пие вода от Родопите със 150 млн. лв.

Около 150 млн. лв. ще струва реализирането на чакания с десетилетия проект за водоснабдяване на Пловдив и още 6 общини с планинска вода от "Въча".  Това стана ясно по време на последната кръгла маса, организирана от Здравко Димитров. На нея присъстваха народни представители, експерти и кметове на близки населени места около Пловдив.  

 

С новите технологии и материали проектът излиза два пъти по-евтино отпреди 10 г. По онова време две водещи световни фирми в бранша са правили обследване и пресметнали, че за реализацията му ще са нужни над 300 млн. лв., припомни на срещата бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Според него още тогава французи предлагали публично-частно партньорство за "Въча".

 

Инвеститорите били готови да изградят съоръженията за своя сметка, а после да станат оператори за определен период от време.

 

Шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова определи проекта като икономически изгоден с добра възвръщаемост на вложените средства. Според нея той може да генерира собствени приходи по трасето чрез изграждането на електроцентрали. Според нея не бива да се изпуска и възможността за публично-частно партньорство. Частният партньор можел да генерира не само своята експертиза в проекта, но и финансиране. Другата възможност е за отдаването на концесия,

 

в която държавата може да участва. Може да определи нулева или обратна концесионна вноска. Всички присъстващи на срещата се обединиха около тезата, че този проект трябва да бъде реализиран по ред причини. Една от тях е, че качеството на водата непрекъснато се влошава. Също така има и тенденция към намаляване на водните запаси.

 

В момента Пловдив се водоснабдява от 4 помпени станции, които попадат изцяло в градската агломерация, а освен това разходите по поддръжката стават все повече, а това се отразява на цената на водата. 

 

По време на срещата стана ясно също, че  загубите от ВиК мрежата са над 61,5%.

 

Освен това съществува реална заплаха при авария в електропреносната мрежа Пловдив да остане дълго без вода.  

 


Освен че ще подобри качеството на питейната вода в 7 общини, проектът ще внесе и надеждност във водоснабдителната система. По време на срещата бе обяснено, че на десния бряг на Марица се намира депото за твърди битови отпадъци, което само по себе си представлява екологична бомба. Към момента то е приведено в съответствие с европейските изисквания, за да се ограничи просмукването на води към почвата, но съществува риск при бедствено положение, тъй като е на самия бряг, да бъде разрушено и да предизвика екологично бедствие не само за региона, но и с трансгранични последствия. 

 

Икономическите съображения са другата причина за реализирането на проекта.

 

Водата за Пловдив се добива от поречието на Марица с помпи, а това означава значителен разход на електроенергия. ВиК-Пловдив е може би най-големият консуматор на електроенергия в областта. При реализирането на проекта водата ще се подава по гравитачен път до Пловдив и околностите и до много малко места с незначително припомпване.

 

По време на срещата стана ясно още, че обезпечаването с планинска вода има значение не само към вкусовите качества на водата, но и към здравето на населението. Също така ще се осигури и достатъчно вода за икономическото развитие на региона. И не на последно място бяха изтъкнати климатичните промени, с които не можем да се борим, но можем да смекчим тяхното влияние, както и да съхраним водата от каскада "Въча".   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
булевард Северен

булевард Северен

14.08.2019 | 23:42

Освинения Славчо пак се бута за някоя комисионна, милият. Горкият как съжалява, че едно време не можа да хариже проекта на французите за 100 години, ама и сега не е късно. Все пак такъв мазен проект със съответните тлъсти комисионните могат да хранят и внуците му.

Отговори
0 1
Майнатаун

Майнатаун

14.08.2019 | 23:38

Другите ахмаци само се бутат, като шопи в градски автобус! Ей го Славчо зъби точи, ама, ако кака му Менда не тури пари за тоя проект в държавният бюджет, ще само мига на парцали, кат някой плъхок.

Отговори
0 1
Бунарджика

Бунарджика

14.08.2019 | 23:34

Славчо, пази се от ветеринарите, че напоследък покрай тая АЧС, може да дадеш фера, майна! С тая голяма заплата така се одяде селянина, е заприличал на свинкя. Ако станеш кмет ще трябва да гладуваш! От твойта депутатска заплата дето е към 6 000, трябва да паднеш на Тотевата от 1388!

Отговори
0 1
ОХЛЮФ

ОХЛЮФ

14.08.2019 | 14:19

Я ХИЧНИЦИТЕ НА ПЪРВИЯ РЕД , ЛИЖАТ МАЖАТ ЧАКАТ ДА СЕ ОБЛАЖЯТ! НА НАРОДЕЦА НЕЩАСТЕН МУ Е ОТРЕДЕНО ДА ПИЕ ЕДНА ВОДА СТУДЕНА И ГЛАВНА РОЛЯ НА ПЛАТЕЦ !!

Отговори
2 3
Приятел

Приятел

14.08.2019 | 13:15

Какво не харесвате на жената. И акъл дава.

Отговори
3 3
Тото Котуню

Тото Котуню

14.08.2019 | 12:52

Тази Менда е заприличала на мечка стравница, толкова се е ояла от на тотката крадините парички, че ще се спука.

Отговори
9 3
Ганчо

Ганчо

14.08.2019 | 12:49

Как се е ояла каката роклята не я побира.Сладко нещо е властта келепир има в тая работа

Отговори
8 3
дядо Къци

дядо Къци

14.08.2019 | 11:41

"... Менда Стоянова определи проекта като икономически изгоден с добра възвръщаемост на вложените средства..." - Това вероятно ознава нов ценови шок за сметките на водата за пловдивчани и нови заробващи милионни заеми....

Отговори
10 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?