Подай сигнал

Пловдив открива музей на ютиите

Пловдив

от Росен Саръмов 514 прегледа 0

Първият музей на ютиите у нас ще бъде открит някъде в Стария град. Те са собственост на пловдивския живописец Димитър Добрев. Той притежава 650 броя ютии, направени през 19 век та досега. Заедно с аксесоарите като скари и резервни дръжки, общият брой на експонатите надминава хиляда.

Колекцията е най-голямата на Балканския полуостров.

За празниците на Стария града тя ще е в няколко различни къщи. Димитър Добрев ще посрещне пловдивчани на Римския стадион на 19 септември в 17.00 часа. Оттам ще ги разведе до местата, приютили временно ютиите му.

"Мисля, че градът заслужава да има музей с такива старинни уреди и мястото му е в Стария град", каза Димитър Добрев.

Днес той официално подари колекцията си на ОИ "Старинен Пловдив".

Държал я е досега в апартамента си от 130 кв. м. по стелажи и секции.

Ютиите му тежат средно по 2 килограма, но има и сувенирни от по 10 грама. Цялата колекция на г-н Добрев е над 2 тона.

"Ще намерим достойно място в някоя от нашите къщи за тази безценна колекция", каза шефът на "Старинен Пловдив" Йордан Илиев.

В сбирката на Добрев има ютия с дръжка, на която е изобразена римската богиня Веста. Има и две ютии с образите на Ромул и Рем. Най-старите експонати са от тези, в които се слагат горещи въглища.

Пловдив, Варна, Враца и Севлиево са били основните градове, в които са се произвеждали ютии. Петото място е военният завод "Арсенал" в Казанлък.

Най-големият световен музей на ютии е във Франция и има 4000 експоната. В Германия има няколко, в които има само по 300 експоната.