Пловдив на шесто място по заплати в България

Във Враца и Разград взимат повече за труда си

Българите обичаме да се сравняваме - по заплати, цени, социално и културно развитие. Падаме си малко шовинисти, не пропускаме да се похвалим, че живеем в най-стария и красив град, а сега и Европейска столица на културата, че имаме най-красивите жени, най-дългата пешеходна улица и прочие. Да видим обаче къде сме сред другите градове по чисто икономически и пазарни показатели. Цифрите са най-обективният и чист начин за оценка.


Средната работна заплата в Пловдивско мина психологическата граница от 1000 лева чак през септември месец миналата година. Според данните на статистиката брутното възнаграждение на заетите тук е било 1009 лева. Скокът между август и септември е наистина „лъвски” - 40 лева отгоре, но въпреки това Пловдивска област остава на опашката след София, Стара Загора, Враца, Варна и Разград. За септември (по-нови данни все още не са обработени) в столицата са се разписвали срещу 1513 лева средно, в Софийска област - срещу 1153, във Враца - 1089 лева, във Варна - 1059 лева, а в Разград - 1029 лева. За възнагражденията в столицата е ясно, хората традиционно се разписват на фишове срещу големи суми, понеже там са съсредоточени административните центрове на големите компании, скъпоплатената държавна администрация. Във Врачанско пък

 АЕЦ "Козлодуй" и „Химко” вдигат стандарта на живот.  

Голяма част от жителите на Стара Загора са заети в енергийните предприятия на територията на областта. В Пловдивско производствените компании са съсредоточени в Тракия икономическа зона.  

Ръстът в работните заплати е осезаем, но не само защото част от работодателите са принудени да ги вдигат заради дефицита на кадри, а и по една обективна причина - минималната работна заплата непрекъснато расте. Това ужасява едрия бизнес, който смята, че заплата се дава за изработени часове или произведени стоки и услуги, а не се налага изкуствено „отгоре”. От началото на годината заплатите плавно растат всеки месец, отчитат статистиците. В Пловдивско през януари например сме се разписвали масово на фишове за 943 лева. Така за девет месеца се оказва, че сме "забогатели" с 66 лева. Така или иначе средно брутно възнаграждение от 1009 лева на служител излиза на шефовете в Пловдив около 1200 лева. Работещият пък взима чисто едва 783 лева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?