Подай сигнал

Пловдив магнит за работа! Ето колко стана средната заплата

Бизнес зона

от СТАНИМИР КРОНЕВ 20637 прегледа 0

ИТ специалистите продължават да заработват най-много както в Пловдив, така и в страната

Института за пазарна икономика излезе преди броени дни с доклад, обобщаващ ситуацията на пазара на труда в страната. Основен извод на специалистите е, че макар и все по-трудно да намира квалифицирани кадри, българският бизнес продължава да създава работни места. Общият брой на намерилите заетост в страната за първото тримесечие се е увеличил с 48 500 души. Най-голям процент новоназначени служители има в София, Пловдив и Варна, които формират близо 60% от общата бройка.

Добрата новина е, че средната брутна работна заплата за страната вече е малко над 1200 лв. Увеличението се дължи както на доброто състояние на икономиката и на дефицита на кадри, така и на административното повишаване на минималната работна заплата и на максималните осигурителни прагове от началото на годината, посочва Явор Алексиев от ИПИ. ИТ секторът отново се оказва шампион по годишен ръст на приходите, като заетите в него са увеличили средния си доход от 2584 лева през 2018 на 2930 лева в началото на тази година.

Градът под тепетата продължава да бъде притегателна дестинация за всички работещи в дигиталната сфера. Заплатите в ИТ бранша в Пловдив са средно с 10-15% по-малки от тези в столицата, но стандартът на живот и цените правят значителна разлика в стандарта на живот и покупателната способност, сравнено със София. В ИТ сектора в Пловдив заплатите започват от 1500 лева за помощник системен администратор, и стигат до 5000 лева за тясно профилираните .NET-разработчици.

Пловдив се оказа и градът, в който най-лесно се намира работа. Според статистиката активно търсещите постоянна заетост пловдивчани си намират работа за средно 16 дни. В столицата това отнема поне 3 седмици, а в северозападната част на страната - до 58 дни.

Коментари


Между днешните учители и едновремешните даскали разликата е огромна, едните ограмотяваха а днешните я карат през просото,имат 3-4 часов работен ден, печелят луди пари от частни уроци, почиват си цяло лято. Те и още два три бранша държавни служители в момента са най облагодетелствани и въпреки това най много мрънкат.

Ако не стегне и не бори се,хубав и добър български народ изчезне-това нарича се естествена подбор,много жалко,вие бедни хора но много по щедри от богати народи аз мисли,ваша проблем вие много добро и терпеливо хора

тинтири минтири

В Стомана Перник 1330 лв в Норвегия за същата работа 5000 евро

Абсолютна лъжа!!!!!

Егати добрата новина - 400 евро средна нетна заплата за страната! И стика вече с тоя ай ти сектор - колко хота работят там?! Кажете за инженерите, лекарите, архитектите и т.н. Вдигат заплатите само на държавната администрация и учителите! Ние с частните фирми сме оставени без всякаква защита от държавата! А именно ние произвеждаме нещо и пълним бюджета, който се изпразва от държавната администрация! Работодателите ни само реват, че нямало кадри, а се наговарят помежду си и запалтите ни почти не са мръднали повече от 10 години! А цените си хвърчат постоянно нагоре!

Пълна измама! Пловдив и работа? Може, ама в община "Марица"! Тотев винаги ходи да се снима на откриването на някой нов завод, но не в община Пловдив! Къде са тези работни места? В Общината ли, където всичко е заето от партийни калинки? И къде в Пловдив дават средна заплата 1200 лв?

Това е задължително свидетелство от всички, аз съм тук, за да позная целия свят за човек, който е спасил моите отношения и този велик човек се нарича д-р ИЗОЯ. Наистина той свърши страхотна работа за мен, като върна моя бивш любовник, който ме напусна, и обеща, че никога повече няма да се върне при мен. С това осъзнах, че раздаването на подробности на д-р ИЗОЯ на света ще направи много добро на онези, които са счупили домовете или връзката му, за да ви помогнат да оправите разбити отношения или ваш брак. Можете да се свържете с него чрез неговия имейл адрес: drizayaomosolution@gmail.com или да се обадите директно на [+12098373537]. Свържете се с него и вижте как вашият проблем ще бъде решен в рамките на 24 часа. Той също така е специализиран в следните въпроси ... (1) Искате бившия ти бек. (2) Искате да бъдете повишен във вашия офис. (3) Искаш мъжете / жените да те следват. (4) Искате дете. (5) Вие сте предприемач и искате да спечелите договори (6) Искаш съпругът ти да бъде твой завинаги (7) Имате нужда от духовна помощ. (8) Вие сте били измамени и искате да възстановите загубените пари. (9) Спрете развода (10) Позоваване на парични ритуали (11) Спечели изборите

Да му мислят всички други които не не са ИТ или тесни специалисти. За тях остават заплати които са между 500 и 700 лв.

Не може всички да са ИТ специалисти каже другите заплати

Нормално.Какво ви очудва. При една слаба икономика целия бизнес се концентрира само в три - четири центъра на държавата. Така е не само в България.При нас са София, Варна, Пловдив и Бургас.

Някой може ли да ми разтълкува това гениално словоредство: "Заплатите в ИТ бранша в Пловдив са средно с 10-15% по-малки от тези в столицата, но стандартът на живот и цените правят значителна разлика в стандарта на живот и покупателната способност, сравнено със София."

Ами тези където не съ спецове те що не ги питате кви заплати взимат.Айде много лъжи на едно място

ИТ бранша ...всеки втори вече е ИТ специалист,за какво са ни толкова много идиота