Подай сигнал

Пловдив и околните общини с почти еднакви доходи

Бизнес зона

от Калина Кръстева 1426 прегледа 0

Пловдив и околните общини с почти еднакви доходи

Пловдив като икономически център влияе добре на околните общини, сочи новото изследване на Института за пазарна икономика, публикувано в понеделник. Проучването търси отговор на въпросите „Как влияят икономическите центрове върху развитието на периферните общини?” и „Сближават ли се нивата на икономическо развитие в рамките на икономическите центрове?”. Отговорът според ИПИ е „да”.

Икономически център Пловдив няколко пъти е назован като интересен казус в положителна насока. Докато общата статистика показва, че разликите между големите центрове и малките общини са големи, то тук не е така. Проучването сочи, че ядрото – т.е. градът, изостава по продукция на глава от населението от няколко от общините в периферията – Раковски, Марица и Стамболийски, които съсредоточават в себе си голяма част от индустрията край Пловдив. Факт е и сближаването на равнищата на коефициента на безработица.

Повечето периферни общини постепенно стопяват разликата с ядрото си. Икономически център Пловдив отново се откроява, защото разликата между ядрото и периферията е едва 6,4% - на практика доходите са почти идентични. Това най-вероятно се дължи на няколко обстоятелства. От една страна, високата трудова миграция в рамките на икономическия център означава, че повече жители на периферията имат достъп до високите заплати на ядрото, посочват от ИПИ. От друга, чисто географското разполагане на части от пловдивската агломерация на територията на няколко общини вероятно също допринася за този резултат. Своята роля играе и развитието на индустриални зони в част от периферията.

Коментари