Пловдив е №48 в класацията на „Ню Йорк Таймс“

В началото на година „Ню Йорк Таймс“ публикува списъка си с 52 места, които препоръчва на пътешествениците да посетят през 2019 година. Престижната класация имаше голям отзвук по целия свят и всяко място, посочено в нея, с гордост обяви попадането си там.

Тази година повод за гордост има и България, след като на 48-то място там влезе и Пловдив – един от най-старите градове в Европа, в момента Европейска столица на културата.

На първо място пък е Пуерто Рико, съобщи pochivka.blitz. В специална статия авторът Мирея Наваро обяснява защо островът е топ изборът на пътешествениците.

Възстановяващият се от опустошителния ураган Мария, който порази острова през 2017 година, Пуерто Рико се опитва да си върне славата на първокласна карибска дестинация. Само на няколко мили от първа линия на плажа и нейните лъскави хотели, местните хора все още живеят в течащи колиби, а бедността, в която живеят, контрастира ярко с екзотичния ваканционен пейзаж.

Въпреки това според авторката Пуерто Рико е събирателен образ на всички актуални места и проблеми по света в момента. Затова и Пуерто Рико печели първото място в класацията. Островът и другите красиви дестинации, които са застрашени, повдигат и неотложния въпрос – дължим ли нещо на местата, които ни правят щастливи, пита тя.
А ето как изданието препоръчва на пътешествениците да се спрат и в Пловдив:

„С цветния си исторически център с калдъръмени улички, добре запазени римски останки и оживена артистична атмосфера, вторият по големина град в България е изненадващо пренебрегван от туристите, които предпочитат странният постсъветски чар на столицата София. Но като Европейска столица на културата през 2019 година това европейски бижу е готово да блесне. Организаторите са планирали над 500 събития в града и регион, включително концерти, театрални постановки на открито и улични кулинарни фестивали.

Разположен в сърцето на Централна България и построен около 7 хълма, Пловдив крие в себе си и артистичен квартал, наречен „Капана“, чийто ветровити улици са пълни с галерии, стилни кафенета, както и красиво реставрирания римски античен театър, който е домакин на летни оперни представления под звездите.

Градът е в подноженито на Родопите с зашеметяващи изгледи към техните красиви върхове и проходи. Това го прави и отлична изходна точка за дневни планински излети“.

Кои всъщност са дестинациите, влезли в списъка на „Ню Йорк Таймс“? Те са 52 – колкото са седмиците в годината. За някои от тях в pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали, а бъдете сигурни, че скоро ще прочетете интересни истории и факти и за останалите.

Ето пълния списък на „Ню Йорк Таймс“:

 

1. Пуерто Рико

2. Хампи, Индия

3. Санта Барбара, Калифорния, САЩ

4. Панама

5. Мюнхен, Германия

6. Ейлат, Израел

7. Острови Сетучи, Япония

8. Аалборг, Дания
9. Азорските острови, Португалия

10. Ледените пещери в Онтарио, Канада

11. Задар, Хърватия

12. Уилямсбърг, Вирджиния, САЩ

13. Лас Вегас, САЩ

14. Салвадор, Бразилия

15. Дананг, Виетнам

16. Косталегре, Мексико

17. Маршрутът Папароа, Нова Зеландия

18. Пулия, Италия

19. Планината Татра, Словакия

20. Калгари, Канада

21. Остров Олхон в езерото Байкал, Русия
22. Хънтсвил, Алабама, САЩ

23. Фолклендски острови

24. Абърдийн, Шотландия, Великобритания

25. Голфо Парадизо, Италия

26. Десау, Германия

27. Тунис

28. Гамбия

29. Окръг Нордърн Ривърс, Нов Южен Уелс, Аватралия

30. Фризийски острови, Холандия/Германия/Дания

31. Ню Йорк Сити, САЩ

32. Чунли, провинция Хъбей, Китай

33. Острови Орка, Вашингтон, САЩ

34. Узбекистан

35. Вестландет, Норвегия

36 Лион, Франция

37. Доха, Катар

38. Батуми, Грузия

39. Марсилия, Франция

40. Уайоминг, САЩ

41. Лос Анджелис, САЩ

42. Дакар, Сенегал
43. Пърт, Австралия
44. Хонконг, Китай
45. Иран

46. Хюстън, САЩ

47. Кълъмбъс, Охайо, САЩ

48. Пловдив, България

49. Вьове, Швейцария

50. Кадиз, Испания

51. Долината Елкуи, Чили

52. Островите Таити

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?