Подай сигнал

„Пловдив чете“ обръща поглед към децата

Култура

от Екип на "Марица" 102 прегледа 0

„Пловдив чете“ обръща поглед към децата

17-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ през 2019 година ще се проведе в седмицата 10-16 юни. В срещи с читатели ще участват: Марин Бодаков, Петър Денчев, Силвия Недкова, Васил Балев, Катерина Хапсали, Георги Тенев, Невена Митрополитска, Георги Мишев, Тильо Тилев, Елена Хайтова, Панчо Панчев, Иван Желязков, Татяна Попова, Добромир Банев, Ирена Иванова, Маргарита Петкова и телевизионният водещ Костадин Филипов с дебютна книга.

Тази година акцент в програмата са малките деца и тийнейджърите. С тях ще се срещнат писателите Петя Кокудева, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Художничката Капка Кънева, известна със своите хартиени пластики, ще покаже как книгите оживяват с помощта на ножичка и хартия. Писателката и издателка Божана Апостолова ще бъде специален гост на среща под наслов „Книга как се прави“ - пътешествие в света на книгоиздаването, вдъхновено от книгата на Ася Колева-Стоянова. Главният редактор на сайта detskiknigi.com Вал Стоева ще проведе обучение по оценка на книгите, които децата четат.

Особено наситена е съпътстващата програма на фестивала, чийто основен фокус са децата. Тях организаторите ще зарадват с инициативата „Пътуващи сандъчета“, с летни читални на открито, игри, занимания и аудио-визуални представления, литературни пътешествия из Пловдив, изложба с илюстрации, уъркшопове, детски работилници.

На 12 юни от 19 часа в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ (Камерна зала) издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен юбилей с Вечер на Божана Апостолова и книгите „Сама и обща - 75 стихотворения“ и „Завръщането на визона“.

Специален гост на „Пловдив чете“ 2019 е Хюс Кайер от Нидерландия с книгите „Черните камъни“ и „Книгата на всички неща“. Манол Пейков и Вал Стоева са модератори на срещата.

Чуждестранно участие във фестивала очакваме и от Румъния. Издателство „Парадокс“ гостува с автора Варужан Восганян и книгата „Децата на войната“.

Издателство „Персей“ представя испанския писател Маркос Хиралт Торенте и книгата му „Краят на любовта“, спечелила Националната награда за литература на Испания - Стрега. В срещата ще участват преводачът Румен Руменов, а модератор ще бъде литературният изследовател Пламен Тотев.

В рамките на фестивала ще се проведат също Кръгла маса „Изкуството на превода“ и дискусия на тема: „Прозата на европейския декаданс“, организирана от издателство СОНМ с участието на преводачи, литературния критик проф. Милена Кирова и съставителя на поредицата Тодорка Минева.

Издателство „ICU“ представя четирима лауреати на Европейската награда за литература и техните книги с видео участие на авторите и преводачите и мултимедийна презентация. Модератор: Невена Дишлиева-Кръстева, издател (ICU), преводач и редактор.

Издателство „Парадигма“ запознава със сборника „Гласовете на българския диаболизъм“ - интересен научен проект, иницииран от група млади изследователи, който е първият опит за целенасочено и систематично изследване на явлението „български диаболизъм“.

Специален проект на издателство „Жанет-45“, който ще има продължение в тазгодишното издание на НОЩ-Пловдив, може да видим на Австрийски културен павилион FLUCA. „Забравените думи“ е инсталация на визуалния артист Петко Танчев. Това е проект, интерпретиращ в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, но които не използваме.

Коментари