„Пловдив чете“ ни превърна в столица на литературата ОБЗОР

И тази година под тепетата пловдивчани се радваха на литературата на много чуждестранни и български автори. Фестивалът продължи от 10 до 16 юни. Откриването беше на Античния театър, където дори проливниятдъжд не спря хората да дойдат на културното събитие. Програмата на фестивала изобилстваше от литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти.

Идеята на форума е да фокусира вниманието върху четенето, книгите, техните създатели и свързаните с тях професионалисти. В рамките му се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с активното участие на деца и младежи. Фестивалът се проведе за седемнадесети път като част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 г. и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата. От 2015 г. домакин е Издателство „Жанет 45“.

В баровете на Капана и сред римските колони на театъра, по сгушените калдъръми на Стария град и в цветните галерии публиката се срещна с имена на изкустото като Панчо Панчев и неговата книга си с разкази „Съпреживяно“. Силвия Недкова представи стихосбирката си „Евангелие на тревата‘‘. Поетът Васил Балев чете текстове от книгите си „Тежест“ (2019), „Стихотворения“ (2014), „Злак“ (2011). „От Балкана до Дунав – посоки за пътешествия в Дунавска България” мина с участието на авторите Гавраил Гавраилов, Весела Николаева и Михаил Михов.

Сред другите запомнящи се събития бяха „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ - аудио-визуална инсталация на Рене Карабаш, Никола Алваджиев с „Пловдивска хроника“, Мая Дългъчева, худ. Дамян Дамянов, премиера на книгата на Елена Хайтова „Орли от пламък“ – за Николай Хайтов и Никола Гигов и т. н.

Особено голям интерес четящата публика прояви към литературната среща с Божана Апостолова в Драматичнтия театър.

,,Направих издателството на майтап. Подигравах се, никога не съм смятала, че това ще стане едно от най-успешните издателства в България! Ако знаех, щях да го кръстя поне Издателска къща ,,Божана Апостолова’’, спомни си тя.

Историята зад името включва и участието на Петър Анастасов, тогавашен директор на „Хр. Г. Данов“. Именно той предложил това заглавие на издателството - Жанет . ,,Сложете, казах им тогава тире ,,45” и те ме питаха защо”, споделя поетесата. ,,Защото 45 години стигат, хората глупеят вън“, гласял отговорът.

Вечерта премина с много лични и общи откровения на издателката за себе си, мечтите и житейския си път дотук. ,,Сама и обща - 75 стихотворения” - именно това беше мотото на литературната вечер.

Още на откриването на фестивала беше награден поетът Иван Ланджев с Орфеев веенец. Ето и част от разговора ни с него:

,,Пишещият трябва да създава нещата си, да работи, за да стават те по-добри. Това е самотно занимание. “Единственият” поет  е в този смисъл, а не като някаква поза и претенция. По-скоро, като неизбежна самоизолация, когато работиш.“

На въпроса какво е бъдещето на твореца, той отговори: ,, Мнозина предричат изчезването му, но аз не мисля така. Каквато ще програма да се напише, един компютър не може да измисли велико стихотворение или да ти разкаже добре история. За да се създава изкуство, е необходим субект, който е способен да греши уникално, лично да греши, така както само той би могъл.“

В една от последните вечери се проведе и литературната среща с издателката Невена Дишлиева-Кръстева, част от екипа, превел лауретите за Европейска литература - Пиер Мейлак (Малта), Гаст Грьобер (Люксембург), Емилиос Солому (Кипър) и Андонис Георгиу (Кипър).

Фестивалът „Пловдив чете“ представи и новата книга на известния испански писател Маркос Хиралт Торенте – „Краят на любовта“. В нея авторът проследява четири любовни истории и разказва какво се случва с различните двойки. Но всъщност всичко започва доста по-рано.

С друга история, в друга книга – „Време за живот“. За нея писателят печели националната награда на Испания и престижната награда на Италия „Стрега“, за която е номиниран заедно с Георги Господинов. "Почувствах необходимост да се върна към фантазията, да избягам далеч от себе си и да пиша за неща, които нямат нищо общо с ежедневния ми живот.

Представях си истории с топлина и екзотика. В книгата присъстват 4 истории за любовта между различни двойки. Първата се развива в Африка и става въпрос за пътуващи влюбени, които имат за цел да се отдалечат един от друг. Вдъхнових се за сюжетите от четирима различни автори", разказва Торенте.

Родената в Пловдив Силвия Недкова беше един от първите автори на „Пловдив чете“. Тя е журналист и литератор, позната е с коментарите си върху съвременната литературна сцена. В клуб „Петното на Роршах“ тя представи дебютната си стихосбирка “Евангелие на тревата”. Книга, стихотворенията в която са писани в продължение на повече от 30 години.

“Евангелие на тревата малко ме изплаши. Изведнъж това, което беше скрито само за мен, се оказа нещо трайно и оставащо. Важно е човек да остави следа, без тя да пречи на другите следи. И това малко ме стресна.

Дадох си сметка, че аз се вписвам в един огромен поток от много гласове, моят глас звучи заедно с тях, но това същевременно ме и стимулира, защото започнах да пиша повече. Аз се страхувам да казва, че съм поет със стихосбирка, защото не се възприемам като поет, а като човек, който мисли в метафори. И имах щастието да ги събера в тази книга“, призна Недкова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?