Пловдив-Асеновград: Локалните платна 6 метра, но без велоалея

Обновеното трасе ще е с пет кръгови кръстовища

Идейният проект за локалните платна на пътя Пловдив-Асеновград  беше представен вчера на поредната среща в областната администрация. Те ще бъдат еднопосочни  и разположени от двете страни на трасето, с ширина по  шест метра плюс банкети по един метър, обясни за "Марица" Венцислав Руменов от "Пътпроект", участвал в разработката. Велоалеи, на които  се надяваха запалените колоездачи, по локалите не са предвидени. Те не са поставени пред проектантите като задание.  

Движението е доста натоварено и локалните платна са предназначени за обслужване на обектите, построени на пътя. Не знам доколко безопасно би било там да има и велоалеи, усъмни се и Венцислав Руменов. 

Задължителното осигуряване на достъпа за бизнеса, чиито офиси се намират на пътя Пловдив-Асеновград,  беше разпоредено от премиера Бойко Борисов при посещението му миналия август, когато започна реконструкцията. Министър- председателят беше възмутен, че при проектирането на шосето не са били предвидени локални платна, и заръча на областния управител Здравко Димитров да поеме организацията.  

По искане на бизнеса в проекта е включена и кабелна мрежа.  Проектът трябва да бъде разгледан, гласуван и приет в Общинските съвети на "Родопи", Куклен и Асеновград и внесен до 26 юни  от Здравко Димитров в Агенция "Пътна инфраструктура", която ще обяви обществена поръчка за инженеринг.  Въз основа на идейния проект ще се изготви технически, по който ще се строят локалите.  Но вече няма пречка да започне отчуждаване на частни имоти, които попадат в  новата регулация. Те са много на брой, но малки по площ - максимум до 100 кв. метра. 

Пет кръгови кръстовища ще има на пътя Пловдив - Асеновград. Две от тях - към Крумово и Куклен - са част от реконструкцията на шосето, която е пред финал. Допълнително ще се изграждат кръговите на входа в Асеновград, при отбивката за Долни Воден и до караулката на входа в Пловдив с връзка към  надлез "Скобелева майка".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?