Площите с ориз в Съединение се топят

Нелегалният внос затрива родното производство, смята фермерът Тодор Илиев

През последните години оризовите посеви в Съединение са намалели почти двойно. Такова е положението и в стопанството на инж. Тодор Илиев, който тази година е заложил малко повече житни за сметка на ориза. Припомня си често философията, че не е въпрос да го произведеш, по-важното е да го продадеш.

Не е тайна, че пазарът на оризовата арпа е основен проблем и дори има още нереализирани количества в складовете. Убеден е, че в страната се прави нелегален внос на ориз, който затрива родното производство. Вложил е доста средства в нови метанови сушилни на арпа и добра прибираща техника, която остава ненатоварена. Въпреки това е оптимист, че ще дойдат по-добри години. Фермерът е изградил перфектна база, а сортовете, на които залага, са високодобивни италиански, от най-ново поколение.

Тодор Илиев стопанисва 13 000 дка земя в района на Съединение, а дясната му ръка в стопанството е синът Марин Илиев, председател на контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според Илиев-старши търговията със земеделска земя в района е зациклила и през последните месеци има изключително малко предложения за продажба. Който е решил да продава земя, вече го е направил. Ще разчита основно на арендуване и под  наем, което донякъде е по-рентабилно, отколкото да купуваш и обработваш земя. Оттук нататък купуването на земя ще е твърде скъпа инвестиция, прогнозира опитният фермер.

Той е един от най-големите оптимисти  сред колегите си в бранша, защото според него място за отчаяние в земеделието няма. Много от стопаните в региона са обезпокоени от безснежната зима и липсата на достатъчно влага в почвения слой, а той си обяснява аномалиите така, че в природата няма нищо празно. Липсата на истинска зима може би пък вещае дъждовна пролет и влажно лято, разсъждава оптимистично фермерът, и пояснява, че 30% от земите в Съединение са оризища.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?