Площад "Централен" с 5,5 млн. лева по-висока цена

Ремонтът на пл. "Централен" ще поскъпне с около 5,5 млн. лева и ще достигне близо 18 млн. лева с ДДС, ако се изпълни вариантът на настилката, одобрен от НИНКН и Експертния съвет за устройство на територията. Община Пловдив прехвърли "горещия картоф" с вида на настилката на градския парламент, който на сесията в понеделник ще разглежда трите варианта по предложение на зам.-кмета Александър Държиков.

Цялата реконструкция на площада заедно с подлеза на ул. "Гладстон" и експониране на античния Форум е възложена на фирма "Драгиев и ко" на инженеринг, което означава проектиране и изпълнение. За цялата обществена поръчка са предвидени 10 229 943 лева или кръгло 12 милиона с ДДС. Първият вариант предвижда настилката да е от вибропресовани бетонови плочи в различен цвят, с каквито са направени тротоарите, например, на бул. "Руски" и "Васил Априлов". При този вариант цената на поръчката се запазва.

Вариант № 2 включва гранитна настилка около територията на Форумния комплекс, а останалата да е от бетонни плочи. При това положение трябва да се доплатят над договорената на търга цена още 4 733 000 лева без ДДС. Този вариант е съгласуван с НИНКН и ЕСУТ. Експертният съвет предлага и още една възможност с по-малко гранит и доплащане в размер на 4,2 млн. лева.

Вариант № 3 с изцяло гранитна настилка почти двойно оскъпява реконструкцията - със 7, 2 млн. лева без ДДС.

На заседанието си ЕСУТ не прие вариантите № 1 и № 3. Окончателната дума имат общинските съветници. Сред архитектите има остри критики срещу Община Пловдив за това, че предварително не е проведен архитектурен конкурс за проект и сега градът е поставен на колене и почти пред свършен факт. Съветниците от опозицията са на мнение, че площадът няма как да бъде завършен за откриването на Европейска столица на културата, защото ремонтът безнадежно е забавен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?