Подай сигнал

Плаж в парка до Стоматологичния факултет

Инициативата е на частната фирма, която притежава 15 дка в южното подножие

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1230 прегледа 0

Плаж в парка до Стоматологичния факултет

Плувен басейн в парка на Младежкия хълм е поредната идея за градска атракция, писа преди време „Марица”. Инициативата за развлекателен център с лятна къпалня е на фирма „Емко - М”, собственик на 15 дка земя в подножието на тепето около бензиностанцията на бул. „Христо Ботев”.

Поляната край булеварда, заобиколена от високи дървета, може да се превърне в басейн, стига от Министерствата на културата и на екологията разрешат. Младежкият хълм се води природна забележителност и има особен статут, който ограничава строителство. В момента частната зона на парка рязко се отлича от останалата му част. Бурените са пораснали до кръста, има купища боклук и изсъхнали дървета, пейките са изгнили и вместо седалки върху тях са сложени парчета шперплат.

Преди време фирмата е купила зелената площ за близо 1 милион лева и оттогава собствениците се опитват да направят замяна или да развият някаква дейност в имота си. Замените са забранени със закон, напомни шефката на дирекция „Общинска собственост” Мирослава Сукарева. До 2002 г. тази част от парка заедно със земята под бензиностанцията бяха собственост на две фамилии - Недко и Райна Каблешкови и Христо и Гана Цанкови. Наследниците са реституирали бащинията с решение на Върховния касационен съд от 1999 г. Документите сочат, че до 1949 г. на това място с адрес „Карл Маркс” 61-63 е имало сгради.

Коментари