Подай сигнал

Платихме на САЩ накуп $ 1,2 млрд. за изтребителите F-16

Бизнес зона

от Марица вест. 2689 прегледа 0

Платихме на САЩ накуп $ 1,2 млрд. за изтребителите F-16

Министерството на отбраната е превело на САЩ цялата сума от 1,2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката на осем изтребителя F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът е нареден в четвъртък, 8 август.

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските военновъздушни сили, съобщиха от министерството на отбраната. С потвърждението за преведените пари за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите за самолетите. Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.).


Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Начинът на плащане на самолетите предвижда сумата да се депозира изцяло в кратък срок по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите по договорите ще бъдат обособени по отделна сметка, предназначена за програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) на България.

За да се осъществи сделката, се наложи правителството да одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019 г., според което дефицитът в него ще се увеличи с 1.829 млрд. лв. Министерството на финансите поема нов вътрешен дълг в размер на 400 млн. лв., който се налага заради изплащането на сделката за изтребителите.

Коментари


Браво!!!

Брей какво велико чудо.Платени са предварително а кога ще докарат самолетите.А ми чакайте ще видим а може и да не стане.Е чудо голямо.Всичко ще мине и отмине а и правнуци те ни ще плащат е и какво от това а ми колективна отговорност всеки се крие зад другия.

То не останаха хора в България,те самолети ще купуват , от какво ще ни пазят ?Само излишни харчове . Помислете малко и за народа

И Турция и Гърция имат една камара такива самолети.Днес ПРИЯТЕЛИ,но утре могат да станат ВРАГОВЕ.И тогава жална ни майка с тези осем хвърчила за които броихме милиард.

Най-добре се смее този, който се смее последен.

Нашите мръсни политици ни опънаха за пореден път. До кога ще траем геноцида уважаеми Българи?

След 4 години я камилата, я камиларя

Кои комшии бе, мъжка Ванго? ПРИЯТЕЛИТЕ или враговете?

След 4 г тези самолети вече ще са морално остарели.

Защо бе,защо.От кого ще се пазим.Цял един милиард на вятъра.Най-напред великите сили се направиха на благодетели и отпуснаха няколко милиона на България,но сега си взеха обратно и то десеторно повече.Драхти и мечешката услуга.Това било за нашата сигурност.Каква сигурност бе.Комшиите до нас имат няколко стотин такива самолети.Ако поискат ще ни ликвидират за нула време.Жалко,много жалко за тези пари отишли на вятъра.За един милион глупости се направиха разни референдуми.Сега не трябваше ли да се направи такъв за тези милиарди.Тези пари са взети от народа и мисля,че беше честно да се поиска и неговото мнение по въпроса.

Маро, имаме проблем. Нямаме адмирали.

Да не ви бъркат в джоба, айлякчии ниедни, дето и данъците не си плащате? Сега трябва да се засилят инвестициите към флотата.

На СССР-то дори не се знае колко и как се плащаше.Лайняви хора , прехранващи се с празни приказки , манипулации и дърдалясване.

Сега САЩ ще оттеглят подкрепата си за Боко, повече не им е необходим.

нема такива плащачи в света, като нашите гробаджии, нема!

Трябвало е повече да отпуснат