Писателят Хр. Красин: Открих съкровищата на Вълчан Войвода

Преписах оригиналния дневник на отец Мартин, преди офицери от ДС да отмъкнат оригинала

Писателят Христо Красин е роден и израсъл в Родопите. Живее в Ардино, родителите му са от Смолян. Завършил е славянска филология в Софийския университет. Бил е кореспондент и сътрудник на периодични издания.

Притежава ценни старинни ръкописи. Бил е първоизвор за сюжетите на доста разкази на Николай Хайтов. През бурния си живот е сменил много професии - иманяр, читалищен секретар, учител, строител. Автор е на книгите „Среднощен косач“, „Люта вода“, „8,8 по Рихтер“, „Съкровищата на Вълчан войвода“ и „Вълчан войвода и златото на Рим“, "Вълчан войвода и диамантите на султана". Работи върху четвъртата част на четирилогията и завършва книга с условно заглавие „Приют за мръсници“. 

- И третата книга от поредицата за Вълчан войвода се чете на един дъх. Реални ли са историята за диамантите и хайдушкото посещение в двореца на султан Селим Трети?

- Разказваният сюжет е повече от реален! През 18-и век османският пътешественик, алианинът Челик баба, пътува из Балканите и описва впечатленията си в записки, озаглавени „Какво видях из нашите румелийски земи“. В тях последователят на пророк Али разказва и за Вълчан войвода и неговата неуспешна мисия в султанския дворец Чанак кале, на брега на Дарданела. Части от този пътепис са публикувани в списание „Икдъм“ през 1924 година от професор Неджиб Асъм бей, който преподава „Османска литература“ и  „История на Османската държава“ в Истанбулски университет.

Войводата се е надявал, че при успешен контакт със султан Селим Трети той ще успее да го убеди да освободи части от румелийските територии на империята. А там българският народ да възстанови държавата си, като независима или като васална.  

И Вълчан, както и редица други тогавашни войводи, вярвали наивно, че могат да постигнат безкръвно свобода за родината си или някаква форма на по-свободно съществуване на народа, различна от робството.Той вярвал, че с връщането на случайно попадналите в четата диаманти и с добавка от  още злато падишахът ще склони да изпълни молбата му. След като този патриотичен замисъл, свързан с Високата порта, се проваля, войводата възнамерява да осъществи подобна мисия при тогавашният руски цар Александър І Благородни.

- Вие сте от малцината, които са виждали истинските записки на поп Мартин. Къде е оригиналът сега?

- Оригиналният дневник на отец Мартин сме виждали и докосвали само дядо Матей от Троян и аз! Старецът Матей го открива в пещера до едно от  Вълчановите  съкровища  в покрайнините на градчето. И върху входа на тази пещера находчивият старец построява новата си къща. Аз съм му гостувал няколко пъти, влизал съм в пещерата през избата на къщата. А когато имах нужда, старецът ми подаряваше по някоя пендара. В дома на дядо Матей видях и оригиналния дневник. Ала стана така, че при поредното ми гостуване в Троян си тръгнах със записките на поп Мартин в среднощни доби. Случая съм описал в книгата  си „Съкровищата на Вълчан войвода“.

След като се прибрах в дома си в Родопите, нещо настойчиво ми подсказваше, че трябва непременно да направя препис на този дневник. Това и сторих! Скрих двата документа на две различни места.

По време на мое отсъствие някакви милиционери в униформи на сержанти ме търсили и постояли в моя етаж на къщата.

Бръкнах в тайниците за двата документа, оригинал и препис от отец Мартин, ала оригинала го нямаше! Успокояваше ме единствено мисълта, че приключвайки преписа, в оригиналния дневник от заешка кожа изтрих или видоизмених наименования на местности и знаци… Така направеният от мен препис остана единственият истински, верен документ, макар и препис. А фактическият оригинал стана негоден за ползване. Ала фалшивите униформени милиционери, всъщност действащи офицери от Държавна сигурност, не знаеха това…

- Ще бъдат ли открити някога най-ценните скрити съкровища на Вълчан войвода?

- За съкровищата на Вълчан и четата му се говори като за легенди, но всъщност те са реално съществуващи „имания“, както се изразява народът. Повечето от тях аз съм открил, видял и частично консервирал. А за останалите имам точни описания в записките на отец Мартин! Когато дойде това време, ще покажа на отговорните институции златни съкровища с над 111 тона златен метал. По мои груби изчисления скритите съкровища на Вълчан и четата му възлизат общо на 364 тона злато.

- Според криминалисти, иманяри у нас търсят 30 римски банки, разположени в скривалища главно покрай стари пътища.

- Българските криминалисти, специализирани в иманярството, нещо са се объркали! На територията на днешна България реално има общо 7 римски банки-пещери! Три от тях вече са открити. Една от трите открива самият Вълчан с четата си. Така хайдутинът, заравял ограбени от поробителите съкровища, без да иска, се превръща в иманяр. По едно старо описание войводите Вълчан, Стоян Алтън и отец Мартин попадат на една от седемте римски съкровищници. Виждат складираните тонове от златни слитъци с печата на „Ромул и Рем“ и без да вземат нищо, отново запечатват „банката“! Този случай подробно съм описал в книгата си „Вълчан войвода и златото на Рим“!

- Знае ли се колко приблизително са иманярите  у нас?

- Според опитни криминалисти към 2008-2009 г. иманярите в България са към 50 хиляди души. В началото на така нареченият „преход“/1990 г./ са били към 5000 души. Или за двадесетина години армията от иманяри се е увеличила десетина пъти.

- Действа ли все още иманярска мафия у нас?

- Иманярската мафия у нас не е спирала! Нейна интересна особеност е, че там участват сравнително интелигентни хора, а не само обикновени копачи. Над 90% от откриваните артефакти се пласират в чужбина.

- Как Вие самият не се изкушихте да забогатеете с толкова натрупан опит и знание за  скрити ценности?

- Въпрос на морал! Аз много отдавна съм богат. Споменах в цифри каква част от съкровищата на Вълчан съм намерил…  Да не говорим за другите иманета из България, на които съм се натъквал! 

Но моят подход винаги е бил следният: намирам, описвам и консервирам на място! Никога не вземам съкровището или не го местя. Оставям си го там, където някога е сложено! Не ме е блазнил луксът, камо ли пък да парадирам с богатства.

Дядо ми казваше: Синко, и хазна да си имал, в гроба ти и стотинка няма да ти сложат. Пък и да ти сложат, каква полза!

- Истина или легенда е „вечната отрова”, която пази съкровищата?

- Това е сериозна и дълга тема. Ала накратко - няма “вечна отрова“ - това са измислици на развинтена иманярска фантазия. При всеки случай на заравяне на съкровище си има индивидуална форма на организация на защитата му. В хилядолетията на траките опазването на съкровищата се е организирало по един начин. Във времената на Римската империя се е подхождало по друг начин, а във Византия - по трети! Хайдушките и войнишките съкровища са се опазвали по четвърти, пети и шести начин. В различните епохи се е подхождало с различни философии и практики.

- Коя кауза днес може да обедини и вдъхнови българите?

- Българинът винаги се е просълзявал при мисълта за България, за Родината. Каузата, която отново ще обедини народа ни, е каузата България. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ИХУ

ИХУ

17.02.2020 | 15:33

Тъпа самореклама и нищо повече. Събирал, чел, преписвал и сега се прави на моралист човека!!! Няма и не е имало такива тонове!

Отговори
2 0
Иманяр католик

Иманяр католик

14.12.2019 | 20:43

Има валчанови пари не знам колко са но са много тонове

Отговори
3 0
  Svet

Svet

25.08.2019 | 21:46

364 тона злато....Тоя си е завършен кукундрел!!!

Отговори
9 0
Гоги наебги

Гоги наебги

25.08.2019 | 17:45

Тоя човек явно не му се живее за да пише такива статии.

Отговори
8 0
Мери

Мери

25.08.2019 | 13:51

Той знае че в днешно време, ще се намери кой да му повярва. Сега ще му изкупят фалшивите книги. Демек бедни хорица които обикалят балканите и копат. Като знаеш и си консервирал съкровища , раздай на бедния народ. Изпръщялка измамник!!!

Отговори
11 4
На баа си хурката

На баа си хурката

24.08.2019 | 22:39

е намерил тоа помак рязан. Ако изобщо има нещо вярно в думите му, то е самопризнанието, че е долен крадец и до там с истината. Кой е тоа дедо Матей от Троян и от пръстите на краката си ли му изсмука името бе резняк долен?! Бил намерил, описал и консервирал .... Ама, ти сериозно ли ги говориш теа врели-некипели и сигурно тайно си вярваш, А?! Дейба и рязана ти карабина нещастник!

Отговори
20 10
ДИМИТЪР ИВАНОВ

ДИМИТЪР ИВАНОВ

24.08.2019 | 21:03

Няма такъв писател.Няма такива съкровища.Има тъпи патки дето само пълнят Интернет с простотии.Хенриета е наложително да постъпи на лечении.

Отговори
14 4
Черната вдовица

Черната вдовица

24.08.2019 | 20:59

Тази Хенриета на две водки и три диазепама ли е измислила такава простотия?

Отговори
11 4
Поп Мартин

Поп Мартин

24.08.2019 | 20:57

Ега ти изпращялника!111 тона злато не е имало в цялата османска империя,камо ли в в разбойнически пещери.Защо пишете такива откровени глупости ?

Отговори
14 4
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

24.08.2019 | 20:52

Не, този далеч не е луд,той се прави на луд.Такава реклама си направи,че сега все някой наистина луд ще му купи книгите.Знае къде има 364 тона голд,ама понеже бил моралист не го пипал.А пък и милиционерите постояли постояли,пък си тръгнали и повече не се занимавали с него.Алоооооо на кой ги говориш тези простотии бе клепар.Те ако са разбрали,че ти имаш някаква информация за тези тонове злато щяха да ти изкъртят тиквата от лабут пишман иманярино.За това недей да мътиш главите на хората с този иманярски фолклор за Вълчан войвода и неговият ортак поп Мартин.

Отговори
19 4

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?