Пик в цените на наемите: Квартирата в Пловдив като в Лондон

Над 20 хиляди младежи от страната щурмуват града през септември

Цените на квартирите, разположени в близост до вузовете в Пловдив, отново тръгнаха нагоре. Малък апартамент с добро обзавеждане край Медицинския университет вече се наема на нива като в лондонската трета зона. Инвеститорите отдавна усетиха нишата и строят жилища за младежите от чужбина край университетите, но търсенето все още изпреварва предлагането. В резултат цената на апартамент под наем в топ локация с мебели и техника вече гони 1000 лева. 

Със своите 6 държавни и 3 частни висши учебни заведения Пловдив се утвърди като притегателен център за младежи от цяла България. В същото време нараства броят на чуждите студенти от Гърция, Украйна, Молдова и бивши британски колонии в Азия. Близо 20 000 младежи ще пристигнат под тепетата в края на септември за старта на новата академична година. В същото време местата в студентските общежития са едва 4700 от тях. 

Това, естествено, помпа цените на наемите. Според брокери през миналия септември са били сключени над 8000 сделки за наем само чрез посредничеството на агенциите. Очакванията са следващия месец този сегмент от имотния пазар да достигне нови рекорди в Пловдив - както като търсене, така и като цени.

Специалистите съветват всички младежи да започнат търсенето навреме, за да изпреварят пика на пазара. Големият наплив обикновено започва след почивните дни около 6 септември. Статистиката показва пък, че в края на август започва повишаване и на средните цени. Така например през миналата година средната цена за Пловдив за наем на квадратен метър жилищна площ в края на юни е била 2,98 евро/кв., докато към началото на септември увеличението е с цели 0,41 евро на квадрат, или близо 14% до 3,39 евро за квадрат. През предходната 2017 година ситуацията е била сходна - 2,73 евро/кв. в края на юни, които напливът на "новите пловдивчани" помпа с 10,5%, или близо 0,29 евро отгоре към средата на септември. Очакванията тази есен са не само за повече сделки, но и за нова пикова стойност в цените на наетите жилища. 

Според брокерите голяма част от собствениците, които имат апартаменти за отдаване под наем, умишлено задържат освободени през юни и юли имоти извън пазара. Антон Васев е брокер от три години в една от най-големите агенции под тепетата, която е ориентирана предимно към младите клиенти и сделките с имоти под наем. За "Марица" той коментира, че подобна практика е напълно основателна. "Ако покупко-продажбата на имоти в Пловдив върви сравнително равномерно през годината, то при наемите ситуацията е различна. Собствениците вече знаят, че през септември настава истинска истерия. Така апартаменти, който в останалата част от годината вървят около 200 евро на месец, скачат до 220-240 евро, което на годишна база е буквално стойността на още един месечен наем". Според Васев в тази част от годината често се случва един имот да излезе на пазара сутринта и до следобед вече да е нает.

И ако през миналата година средното увеличение за Пловдив е било 14%, то ситуацията е различна по квартали. Брокерите коментират, че младежите търсят имоти, които са едновременно в близост до университетите и до централната градска част. Един от най-предпочитаните райони е "Каменица", където през миналата година увеличението е било едно от най-сериозните - цели 19%. Интересни квартали за "новите пловдивчани" са също "Кършияка", "Мараша" и "Кючук Париж", където увеличението в средната цена на квадрат е било все над 15%. Обратната тенденция се наблюдава през есента в Прослав, Коматево, "Източен", както и по-крайните части на "Тракия" и "Западен". 

Септемврийското увеличение в цените на наемите обаче засега не е устойчива тенденция. Още в средата на октомври голямата част от скока се стопява и до края на ноември практически пазарът се връща към нормалния си ход. Поглед по света показва, че всички градове, които са се обособили като университетски центрове и привличат младите хора, следват подобна тенденция. В белгийския град Лювен всяка година пристигат приблизително по 14 000 нови студенти, които преди началото на академичната година повишават с близо 20% цените на наетите имоти. В Болония пък местната администрация предлага данъчни облекчения за собствениците, които дават апартаменти под наем на студенти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Ася

Ася

21.08.2019 | 15:40

Наем за единична стая в Лондон е 120 паунда седмично или 520 паунда на месец за една малка стая ,двойните стаи са от 700 до 800 паунда , едностаен апартамент 1400 паунда,. НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ, ,ПРОСТИ ДРАСКАЧИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, НЕ Е ЛОШО МАЛКО ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ ПРЕДИ ДА ПИШИТЕ

Отговори
10 0
Global Source Realty

Global Source Realty

21.08.2019 | 15:25

Много скоро в Пловдив и др. места апартаментите ще започнат да се даряват. Човек няма да може солука да си вземе от дарители.

Отговори
1 0
бял негър от Кючука

бял негър от Кючука

21.08.2019 | 15:04

Пловдив - колония на бившите британски колонии в Азия!

Отговори
0 3
Бай Митьо

Бай Митьо

21.08.2019 | 14:35

Станимир Кронев, май никога не е стъпвал в Лондон. В трета зона може да се намери за 400Евро ама на седмица. Аман от непроверена информация.

Отговори
8 1
студент в Англия

студент в Англия

21.08.2019 | 13:23

Намерете ми апартамент в Лондон за 300 евро, та и за 400 ... може и някъде из Холандия да ми намерите, в град с повече студенти. Пък аз ще ги преотдам за по 400 евро за стая, евтинко е даже.

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?