Подай сигнал

Петър Стоянов - президентът на промените

Пловдив през годините

от Хенриета Георгиева 787 прегледа 0

Да затворим фабриката за илюзии, призова в зората на демокрацията Петър Стоянов, втори президент на демократична България, едно от лицата на българския преход. Не успяхме да затворим фабриката за илюзии, призна Стоянов две десетилетия по-късно.

Юрист с диплома от Софийския университет, Стоянов е един от създателите на СДС в Пловдив и негов пръв говорител.

В периода 1997-2002 г. заема най-висшия държавен пост - президент на Република България, като веднага след встъпването си в длъжност изиграва ключова роля в разрешаването на най-острата политическа криза в новата история на страната. Стоянов отказва да даде мандат за съставяне на ново правителство и на 4 февруари 1997 г. БСП са принудени да се откажат от мандата. Насрочени са парламентарни избори, спечелени от СДС.

Стоянов е първият държавен глава на България след Втората световна война, който не е бил член на Комунистическата партия. Прокарва решително политиката за членство на България в НАТО и ЕС.

Първият държавен глава в света, подписал закон с електронен подпис.

По време на мандата на Петър Стоянов България подава официално молба за членство в НАТО и играе важна роля в разрешаването на Косовската криза, като не дава въздушно пространство на Русия и подкрепя Алианса. България започва активни преговори за присъединяване към ЕС.

През 1999 г. за първи път американски президент посещава България. По покана на Стоянов Бил Клинтън прави историческо тридневно посещение, като призовава света да помогне на прекрасната страна България да изгради бъдещето си.

Не демокрацията, ние сме си проблемът. Този път взехме правилното решение и съдбата ни зависи от нас самите, категоричен е Петър Стоянов, авторитетен лектор в Европа и САЩ, почетен съпредседател на Световния форум за право и справедливост във Вашингтон, член на Съвета на лидерите на Международната фондация „Конкордия”.

Коментари


Агент Виктор - палачът на Костов и екзекуторът на модерната демокрация в България!