Петровден е! Празнуват 10 красиви български имена

12 цветя от 12 поляни под възглавницата на момата

На 29 и 30 юни Православната църква почита паметта на братята Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли. Според традициите и обичаите, на Петровден приключват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо.

На този ден според народните обичаи не се работи важна работа, яде се варено пиле, пилешка каша и ябълки петровки.

Този обичай се спазва особено стриктно от семейства, в които има починало дете, и е свързан с народните вярвания за райската градина. Там растяло златно ябълково дърво, около което кръжели душите на починалите деца досущ като пчелички. Когато майките им раздавали ябълки на Земята, светецът им позволява да си откъснат плод от райското дърво.

До този ден е забранено да се ядат ябълки. Вярва се, че ако ябълките и хлябът бъдат осветени, реколтата тази година ще бъде пощадена от градушки.

По стара традиция на Петровден всяка къща дава жертва за светеца - курбан от най-младото пиле - „петровско пиле", и с него се отговява след постите. 

Приготвя се най-младият петел в името на светеца и за здраве на всички. Това се прави дори и да липсва именик вкъщи. Петелът, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението.

В чест на свети Петър в селата се организират събори, в които се прави общ курбан, играят се хора и се извършват ритуали, за които се вярва, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки.

На петровата трапеза задължително се прави и обредното ястие „бял мъж", кутмач - бито прясно сирене, пържено с брашно. Това е единственото ястие в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж. Петровден е и най-подходящото време за приготвянето й, защото млякото на овцете е най-гъсто и хубаво. Според легендата ястието за пръв път било сготвено за жътвари от самия свети Петър.

На трапезата се подрежда и традиционният за празника "бял мъж", или "кутмач" - характерно за празника ястие. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

В миналото обичаите са били много по-колоритни. Девойките и жените са излизали на поляните, за да се люлеят на люлки, извивали кръшни хора и пеели ритуални песни. Вечерта обаче на празничната трапеза сядали само старите и женени хора, а младите са посрещали изгрева на слънцето. Девойките берели дванадесет цвята, но от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат, надявайки се, че ще е точно онзи, когото обичат.

Имен ден на 29 юни празнуват Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Гадаене

Според вярванията, ако денят е горещ, по Коледните пости ще е голям студ. Ако духа вятър, на Коледа ще вали сняг. Ако на Петровден кучетата спят свити, зимата ще е студена, ако са се опънали свободно на земята, ще е мека. Ако кукувицата кука все още, зимата ще е мека. Ако е спряла да кука от десет дни, ще е тежка и студена. Ако след Петровден дюлите отново цъфнат, зимата ще е много сурова.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
STILL ALICE

STILL ALICE

29.06.2019 | 15:55

i to`chno po goreizbroenite prichini vsichki goreizbroeni imena sa more then happy !

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?