Петима пълни отличници чакат национална диплома

Петима зрелостници от Пловдивска област, които завършват средното си образование с пълно отличие и имат и други изяви с призови места, са предложени за национална диплома. Номинациите се правят от директорите на училищата и се изпращат в МОН от Регионалното управление по образование.

Сред номинираните от Пловдивска област е отличничката в тазгодишната кампания за държавните зрелостни изпити - Даяна Михайлова. Тя получи пълни шестици на трите матури, на които се яви - по български, история и английски. Възпитаничката на СУ „Васил Левски” в Карлово е ръководила ученическа компания и благотворителни инициативи, била е кмет за един ден.

Сред кандидатите от Пловдивска област са две ученички на Математическата гимназия, които са с по две кръгли шестици на матурите и пълно отличие в дипломите. Таня Оцетарова е с успехи от много международни състезания, като за най-голямото си постижение самата тя счита наградата от Американското математическо общество, присъдена  за разработка в областта на комбинаторната геометрия. Цветомира Памукчиева също има изявени интереси в науката, като освен това е активен доброволец.

За национална диплома са предложени и двама от четиримата пълни отличници на випуск 2018 в Английската. Давид Спасов е с отлична оценка от националната олимпиада по история. Иван Кабаджов пък е отличник от националната олимпиада по физика, има призови места на състезанието „Математика без граници” и е участвал активно в училищни проекти.

Наградата се дава от 1996 г. ежегодно, като има изключително и само морална стойност. Национална диплома се връчва на ученици в годината на завършване на средното образование за постигнат общ успех 6.00 и едно или повече отличия, получени в 11. или в 12. клас от класиране на първо, второ или трето място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?