Пет начина за бързо и ефективно ромско включване

Вече две десетилетия куп фондации и грант офиси у нас паразитират около темата за ромското включване. Изписаха се тонове хартия в проекти, усвоиха се милиони. А циганите, ако не броим Азис и Софи Маринова, си остават затворено общество, с което повечето българи никак не обичат да се мешат, дори когато става дума за едно обикновено пътуването в автобуса. Да не говорим да делят един вход в блока.  

Проблемът в Пловдив се задълбочава с годините. Етническите махали се разрастват правопропорционално на размера на сумите, които ромите точат от социалните системи. Вместо да търсят решения на проблема, политиците продължават да използват живеещите в махалите като ударни отряди в изборно време. Догодина отново идват избори и за да не се тюхкаме, че пак братята роми са решили кой да ни управлява, предлагаме няколко идеи за реално и съвсем ефективно ромско включване, които при това ще ни излязат съвсем без пари:

1. Битката с тревата в Пловдив е спечелена завинаги

Тези дни гражданите се тревожат, че Пловдив е обрасъл в треви, а общинската фирма "Градини и паркове" не смогва да се справи с проблема. В резултат тук масово се развъждали кърлежи, змии и комари.  Решението е просто - всеки ром от 18 до 65 години, който иска да получава социални помощи, излиза за 3  дни с косата в градските паркове. С такава ударна сила целият град за нула време ще стане като английска ливади. 

Заб.: Четохме, че особено високи били тревите в дворовете на двете езикови гимназии. За тях имаме специално предложение - всяка година да приемат без изпити по две дечица от махалата (правят го за депутатските синове и дъщери, защо да не го направят и за ромските). Ангажиментът на уважените ромски фамилии ще е да косят дворовете на Руската и Английската прел лятото. Ефект "3 в 1" - махалите ще си имат учени деца, а гимназиите - чисти дворове, а проектът ще спечели овациите на всяко жури, оценяващо проекти по ромското включване.   

2. Социализиране на реката и Адата

Около инициативата Европейска културна столица се разбра, че реститутите не дават остров Адата на общината да осъществи грандиозните си планове за артсъбития сред комарите в реката. За това обаче също си има решение - местната власт да вземе пример от известен бизнес наследник, който опита да изгони от имота на ул. "Филип Македонски" упоритата си възрастна съсобственичка, като настани на своя етаж тумба роми. Общината може да направи същото с Адата - заселва на острова няколко цигански катуна и реститутите сами ще позвънят в правния отдел да подготвя договора за продажба на целия остров. И пак ефект "3 в 1": първо, във всеки табор има по една изпепеляваща любовна драма, която да бъде описан от пловдивските майстори на перото, и най-после някой наш писател да вземе международна награда с разтърсващ света бестселър. Освен това ромите сами могат да уплътнят културната програма на Адата за 2019-а с неповторимите си ритми в стил "Джипси Кингс". Тумбата хлапета пък като нищо ще се включи с кандидатура за "Гинес" за най-масово и продължително въртене на цигански колела. 

3. Санитарната сеч

Тук пак се връщаме на градската растителност и недостига на кадри в "Паркове и градини". При всеки по-голям дъжд по улиците (понякога направо върху колите или не дай боже, по главите на гражданите) в Пловдив падат сухи клони. От ОП-то се оправдават, че нямат сили да огреят навсякъде. Решението е просто - общината назначава само специалисти, които да маркират сухите дървета и клони, а след тях в участъците като доброволци влизат братята роми. От предприятието ще трябва само да контролират дали покрай гнилото брадвите няма да свалят и здравото. За една година в Пловдив няма да остане и едно болно дърво или сух клон. А когато дойде лютата зима и Енергото вече не пуска ток без пари, ромите няма да секат на месо фиданките край Марица, защото ще си имат кютюци на склад. 

4. В зоопарка ще закипи живот

Докато дойдат лъвовете и тигрите от обществената поръчка, построеният, но все така пуст зоопарк, може да се използва като гараж за стотиците цигански каруци в Пловдив. Когато не са на впряг, кончетата пък ще са атракция за малчуганите, дошли в "Отдих и култура" с мама и тати, за да видят фауната на живо, а не само по телевизора или в детските книжки. Братята роми ще привикат в зоокъта и роднините, които продължават да я карат изцяло по номадски, като обикалят селските панаири с танцуващите мечки и маймунки (всъщност маймунки не - ние в зоопарка и без това си имаме). За да се обогати животинският свят, в клетката за вълци могат да бъдат приютени бездомните псета, скитащи в Столипиново и Шекера. И ето ти готов зоопарк с истински обитатели, а не само с директор, работници и пиар. 

Заб.: За изхранването на животните може да се използва сеното, добито по точка 1, което ще е голямо облекчение за бюджета на новото общинско предприятие. 

5. Случаят "Гаро"

За този човек се говорят легенди. Заради такива като него един бизнесмен преди време откри следната формула за успех: "Гледай какво правят циганите и прави като тях". Та за този Гаро (бил ром, макар да носи арменски прякор) се говори, че без него избори в Пловдив не се печелят. Иначе се занимавал с разфасоване на коли (сред които и бракуваните от общинския автопарк), сепарация на боклук и т.н. И ни хрумва, че това е човекът, който може да реши проблема с трафика в Пловдив, като разчисти терена за изграждане на високоскоростния булевард "Копривщица" - две платна по 4 ленти от железния мост на Марица до Централна гара с бързи отклонения към "Смирненски", "Южен" и центъра. 

Проектът отлежава в чекмеджетата заради ината на БДЖ-то, което държи на жп линията, цепеща града заради една дузина влакове дневно. Проблемът обаче може да се реши за една нощ с активно ромско включване. Идват хората на Гаро и за броени часове разфасоват линията, премахват и оградата (все пак и тя е от желязо, макар и тънко), вдигат чакъла и складират траверсите за горене през зимата (те малко пушат, защото са омаслени, но кой в махалата ти мисли за екология и чист въздух). 

Ако се замислим, можем да изброим още дузина начини за бързото и ефективно приобщаване на ромите към активния градски живот. Ще спрем обаче дотук, за да оставим хляб и на фондациите. Те и без това вече имат разнообразни и много елегантни планове за изнесени мероприятия от програмата на Европейска столица на културата в махалата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?