„Пестете водата!” сменя табелката „Не безпокойте!”

Иновативна паралелка петокласници предложи екопроект за Марица. И ние имаме, но трябват 40 милиона лева, отвърна им зам.-кметът

Направихме проект как да изглежда в бъдеще Марица, пресрещнаха вчера петокласници от СУ „Св. Патриарх Евтимий” зам.-кмета Георги Титюков на честване на Световния ден на водата. „И ние. Но трябват 40 милиона лева, за да го реализираме”, отвърна им той. Въпреки това спря да огледа проекта на иновативната паралелка „Клас без хартия” в школото. Върху макета си Ивайла, Виктор, Данаил, Цветомира и Георги бяха нагънали син воал за водите на реката, бреговете бяха оформили с великденска трева. От тръба в единия край бяха оформили ефектен водоскок. А 3D ефект постигнали с боднати върху основата дървета.

Над 350 деца от пловдивските училища показаха свои макети и проекти, свързани с екологията, по време на осмото поред честване на Световния ден на водата. То се организира от общината, Басейнова дирекция, ВиК и Регионалната дирекция по опазване на околната среда и водите. То бе подкрепено и от представителите на бизнеса в лицето на "Нова Трейд", компанията, която бутилира изворна вода "Бачково".

На своя щанд в Спортната зала на СУ „Св. Патриарх Евтимий” ученици от ОУ „Райна Княгиня” разтвориха ветрило от тематични книгоразделители, върху които са изписани практични съвети. Спирай чешмата, когато си миеш зъбите - 5 минути търкане при течаща струя похабява 12 литра, иначе се изразходва само половин литър, гласи указанието на едно от картончетата.

Искахме да изработим нещо, което да стане част от ежедневието ни и непрекъснато да ни е пред очите, за да на напомня да не разхищаваме, обясни Александра Бакърова от 5. В. Освен че по този начин сами ще отбелязват до коя страница са стигнали в томчето у дома, тя и съучениците  дали подобни книгоразделители и в училищната библиотека. „Казвам на мама да пълни пералнята догоре и тогава да я пуска. А когато вали като днес, събираме водата в кофи на терасата и после поливаме с нея цветята”, описа още домашни еко практики Александра. До книгоразделите се виждаха още картонени капки с лента за окачване, върху които е изписан призив: „Не хабете водата!”. Едно от посланията бе дори върху картонче за врата по подобие на онези, които предупреждават в хотела: „Не безпокойте!”.

Кристина Димова от 6. Б клас в СУ „Св. Паисий Хилендарски” показа как изглежда природата, когато има достъп до чиста вода и когато няма. В „сухата” половина на макета си девойката и приятелките Маги и Кати налепили опаковки от лекарства.

Учениците от ОУ „Димитър Талев” пък изобразиха човека като бутилка минерална вода, а отгоре написаха какво количество от течността в организма в коя система циркулира.

Третокласник от ОУ „Елин Пелин” разпъна символично син чадър, за да прикани с изписаните върху него правила да пазим водата, сръчна майка преди това наплела и окачила по ръбовете му разноцветни риби.

Съвсем истински за домашния аквариум пък получиха Елия Солакова и Елеонора Спасова от 5. Д в СУ „Патриарх Евтимий”, които облякоха бутафорни костюми на капки вода на вчерашния празник. Общо 50 златни рибки раздадоха на хлапетата от Института по рибарство и аквакултури. Бяха донесли да покажат също как изглежда шаранът като бебе, пъстър толстолоб шаваше в полевия аквариум, мустаци мърдаше и европейски сом.

Мастършеф стана пазител на водата

Докато децата си представят проектите, игрището превзе актьор, който хлапетата от детските градини познават като Мастършефа на супергероите Оле. Този път обаче той не агитира за здравословно хранене, а за пестене на водата. Обясни, че Световният ден се отбелязва от ООН на 22 март от 1993 г.

И за да се убедят всички колко е важно да се помисли за природните ресурси, изтъкна няколко факта - 2 млрд. човека по света нямат достъп до чист водоизточник, 70% от източниците се ползват за напояване в селското стопанство, 20 на сто от потреблението отива в енергетиката и индустрията, а по-малко от 1% използваме за пиене. Водещият цитира и тревожната статистика, че 70% от водата, която човек е използвал, се връща в природата, без да бъде пречистена. 

Оказа се, че децата също знаят доста. Петокласничката  Моника Лазарова избрала да го напише върху макета си „Водата в природата”. Върху клечки за шишчета тийнейджърката бе боднала облаци и проточила надолу капки от смола, прокарала с боички криволичеща река между зеленина, върху която разположила къщичка от детски конструктор, а отстрани - детски колички върху нарисувана магистрала и два обърнати конуса за заводи. Под изкуствения си дъжд момичето бе описало, че има 1330 вида вода, сред които дъждовна, дълбоко подпочвена, от топенето на пресен сняг или ледник и т.н. Който не знае, може да се информира от нейния проект, че в най-дълбоката точка на световния океан - Марианската падина, на хвърлена желязна топка  трябва повече от час да достигне дъното на 11 034 метра под морското равнище. А също, че ежедневно от повърхността на Земята се изпаряват 1 трилион тона вода.

В събитието се включиха и производителите на изворна вода Бачково, като осигуриха напитки за всички участници. Това е част от стратегията на компанията "Нова Трейд" да подпомага различни екологични инициативи, грижите за здравето на децата и ранното им приобщаване към природосъобразния начин на живот.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?