Пепелянки и скорпиони налазиха Асеновград

Честите валежи, избуялите треви и високите температури са рай за змиите. В група в социалната мрежа Facebook жители на Асеновград сигнализират, че са видели влечуги в градините си, в междублоковите пространства, както и в района на Бачковския манастир. Някои от публикациите са придружени и от снимки на убити пепелянки. Местен гражданин сигнализира и за друга опасност – скорпион с размери около 7-8 см.

"По случай паниката, която обхваща Асеновград, а и не само, искам в поредица от коментари да ви представя змиите, които се срещат в Асеновградска община. Ще започна с една от най-разпространените змии в България - Vipera ammodytes или така наречената пепелянка. Пепелянката достига дължина до 50 – 70 см, изключително рядко над 100 см. Максималната дължина на женските е по-малка, отколкото на мъжките, макар че средният им размер е по-голям. Максималният размер зависи и от подвида, като северните форми са по-едри от южните. В нашата община се среща най-вече в планинския и предпланинския район", отбелязва потребител в групата.

Той съветва, когато излизаме сред природата, задължително да носим дълги панталони и високи обувки. Ако видим змия в двора или къщата си, задължително да сигнализираме на тел. 112. Екип на пожарната ще я хване и премести на отдалечено място. При ухапване от отровна змия пък в никакъв случай не трябва да се опитваме да изсмучем отровата с уста, тъй като при кариес или афта отровата може директно да навлезе в кръвта.

"На първо място запазваш самообладание, обездвижваш крайника, но не го престягаш много силно, защото това ще доведе до по-големи проблеми. И с бавно темпо се придвижваш до най-близкото населено място. Без да се бърза, целта е да не се забърза сърдечната дейност, за да се забави разпространението на отровата в кръвта. Отровата на българските змии е хемотоксична, като вариант е да изпиеш два аспирина", съветва още мъжът.

Източник: fakti.bg

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Таско Баско

Таско Баско

10.07.2019 | 20:32

Да звънят на 112?!Оф, майко!Каквито са експедитивни нашите служби, пепелянката точно тях ще седи и ще чака.Да я хванат и преместят.От упътването какво да правим при ухапване има повече файда.

Отговори
0 0
Митата 10

Митата 10

10.07.2019 | 09:43

Като софийски фирми печелят тьрга за косене на тревите и ги дават на пазарджиски цигани да косат ,а местните еколози си седят по бюрата , така ще е

Отговори
5 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?