Подай сигнал

Пепа Деведжиева: Кога ще има глоби и за шума от гонките?

Време е контролиращите органи да бдят и нощем за спокойствието на пловдивчани

Коментари

от Пепа Деведжиева, Реформаторски блок 399 прегледа 0

Приветствам драстичното завишаване на глобите за шума от нощните заведения в Закона за защита от шума в околната среда, но това съвсем не е единствената ситуация, в която малка група хора заради своите забавления нарушава спокойствието на стотици, а може би и хиляди граждани в много населени места. Среднощните гонки по улиците на големите градове са също истински бич за обществото. Ужасяващ е шумът, който надбягващите се с коли или мотори вдигат по големите булеварди в малките часове на денонощието, когато трафикът е слаб, и те изпитват мощността на двигателите на превозните си средства.

Разбирам техния адреналин, но гонките са, първо, незаконни, защото са опасни, второ, смущават спокойствието и съня на много хора, които също имат права. Като правото на почивка, като правото децата им да не се стресират от ужасяващия вой на моторите и колите в най-тихата част на денонощието.

Куп органи трябва да бдят за реда в Пловдив - полицията, част от която е и КАТ, Общинска полиция, Инспекторатът. И би трябвало да го правят 24 часа в денонощието. През нощта обаче това не се случва - ясно е, че нощем се извършва голяма част от престъпленията - кражби, побоища, гонки и т. н. В медиите попаднах на информацията, че в тъмната част на денонощието в Пловдив има едва 16 дежурни. Въпросът дали при население от над 350 000 души това е достатъчно е риторичен. В полицията работят хиляди хора и е време, вместо да седят по бюрата, да излязат и да дежурят.

Връщам се към гонките - тези незаконни състезания се организират всяка нощ, а на година през Пловдивския районен съд минават едва по 2-3 наказателни постановления за това погазване на правилата. При това тези актове са базирани само на Закона за движение по пътищата. Ако в Закона за защита от шума в околната среда бъдат заложени по-строги санкции и за шума от гонките, това ще е още един лост в ръцете на полицията да се справи с това крайно негативно явление, което вгорчава живота на толкова много хора.

Коментари


Калтак

Глоби ще има като хванат някой. А ще го хванат като се поразмърдат компетентните органи

Проблема с денонощния шум от мотоциклетите е много сериозен и в Асеновград . Нямам представа как полицията не може да се справи с двадесетина бабаити ? Ще им се налагат все по-големи глоби за всяко следващо нарушение и ще кротнат , но не би . Полицията не си разваля спокойствието .

В Асеновград има и друг сериозен проблем . Всеки ден между 10 и 14 ч. по главната улица има колкото майки с колички и толкова метачки, които вдигат страшно много прах без изобщо да се съобразяват с почиващите по пейките и с децата в количките .

Пенка Деведжиева много пита.Аз пък питам за "Олимпик"!!! И колко комисиона взе г-жа Пенка за застраховане на общински имоти в Олимпик, на която тя , се гордееше , че шефка!!???

Такива гонки се наблюдават и през деня. По Ботевградско шосе в София, се виждат и чуват през цялото денонощие. Но компетентните органи са глухи и слепи явно.