Пентхаус - от жилище за бедни до суперлукс

Стъклен дом от 400 квадрата с гледка към целия град вече строят и в Пловдив

През 1925 година издателят на „Вог“ и „Венити Феър“ Конде Наст построява първия прочут пентхаус в света - пионерът от висока класа се намира в Ню Йорк. Адресът му е „Парк Авеню“ 1040 и с него за пръв път думата пентхаус се свързва с представите за лукс.  

Модерният пентхаус обаче невинаги е бил синоним на лукса. Първоначално думата означава нещо като допълнителна жилищна площ, добавена отстрани на къщата. Правили са я във формата на навес, барака, веранда и дори тоалетна в двора - всичко това означава пентхаус до 1892 г. Едва в последните сто години думата вече се използва за жилище на последния етаж на сграда, често с висок социален статус и впечатляващ лукс.  



Сега пентхаус жилищата са пристройки към последния етаж. Така те формират голям луксозен мезонет или дори тризонет, но може да са и изцяло отделени самостоятелни имоти. Съвсем логично, новото значение идва от дейността на бизнес предприемачите в Ню Йорк. В началото на миналия век те започват да строят високите сгради с огромни покриви - една нова емблема на града, но и с възможност върху тях да се изгради цял нов етаж. Нуждата от повече и повече свободна жилищна площ във все по-разрастващия се мегаполис Ню Йорк принуждава строителите да използват всяко свободно кътче. Смята се, че най-напред те усвояват подпокривните пространства поради липса на друго свободно място. После са започнали да пригаждат скромни пристройки за персонала, портиерите на сградата или по-бедни нюйоркчани. Едва днес пентхаус апартаментите са смятани за връх в луксозните имоти.  

И хотелите имат своя пентхаус - това е най-луксозният им и изискан апартамент. Цената му достига до колосални суми и той е запазен само за специални клиенти.

У нас думата пентхаус също се използва в категорията на лукс имотите. Отличителният му белег е скъпата  дизайнерска мебелировка, но често се разполага не толкова на покрива като допълнителна пристройка, а на последния етаж. Разполага с големи тераси и излаз на покрива на сградата.

 Уникален пентхаус от 400 квадрата скоро се очаква да бъде завършен и в Пловдив - в най-високата част на “Корона”. Собственикът на комплекса Христо Томов вече обзавежда бижуто по специален дизайнерски проект. Вътре ефирни стъклени стени ще разделят пространствата. А купувачът му ще се наслаждава на неповторима гледка към целия град на 360 градуса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?