Пенсионер съветва: Какво да направите, когато спрете работа

Това са съветите на Ричард Куин, пенсионирал се през 2010-та година финансов експерт, автор на блога QuinnsCommentary.com. Ето какво мисли Куин след 10-годишен пенсионерски живот:

1. Парите винаги ще са в ума ви Без значение колко добре сте се подготвили и колко щедри ще бъдат вашите източници на доходи след пенсиониране, парите винаги ще са в ума ви. Финансовият въпрос “какво ще стане ако…” винаги ще е на преден план. Това най-вероятно се предопределя от факта, че сте напълно наясно, че финансовите ви ресурси са ограничени.

2. Трябва да запълвате дупките “Убеден съм, че след като се пенсионирате, все още ще разполагате със способност да възстановявате спестяванията си от съществен недостиг. Трябва да сте готови да посрещнете значителни неочаквани разходи, без да застрашите финансовото си бъдеще”, съветва Куин. Това означава, че ако имате нужда от спешни пари извън редовния си план за пенсиониране, то трябва да попълните този фонд, ако се използва.

3. Доброволното спестяване е критично Трите пенсионна стълба са нещо, с което всеки трябва да е запознат. Според доклад на Уилис Тауърс Уотсън, само до 20% от компаниите от Fortune 500 предлагат пенсионноосигурителни планове за определени служители към края на 2015 г. Броят на служителите, обхванати от пенсионния план, е намалял значително. Казано по друг начин, хората трябва да се подсигуряват сами, като използват предимствата на доброволното пенсионно осигуряване, или друг тип дългосрочни инвестиционни схеми. Ако не се погрижите сами за себе си, не очаквайте друг да направи това.

4. Стандартът на живот не се поддържа лесно Поддържането на начина Ви на живот няма да е толкова лесно, колкото сте си мислили преди това. “След девет години, успях да поддържам моя стандарт на живот, само заради предприетите спестовни мерки, съчетани с целите ми да се пенсионирам с достатъчно доходи, за да възпроизвеждам 100% от основната си заплата, вместо стандартния съвет да се стремя към 80%”, според Куин. Ако преведем това към родната действителност, имайте предвид, че в момента пенсиите заместват не повече от 35-40% от средния доход в страната.

5. Инфлацията е реална За много хора разходите за здравеопазване, данъците върху недвижимите имоти и наемите ще бъдат голямо притеснение, по отношение на инфлацията. Няма начин да избягате от повишението на разходите за посочените категории, така че трябва да ги планирате. Може би добра идея е да имате средства, които са неприкосновени и на които да позволите да растат, докато не Ви потрябват по-късно за да компенсират нарастващите разходи, съветва още Куин.

6. Преходът към пенсиониране не е лесен “За мен беше много трудно да се откажа от професионалния си живот. Например, често бях канен да говоря на конференции в цялата страна, отсядъйки в най-добрите курорти. Това в един миг вече го нямаше и сериозно ми липсваше”.

7. Зает или отегчен? Ти избираш. Когато попитах хората – които се канеха да се пенсионират – какво планират да правят, типичните отговори включваха “да играя голф”, “да ловя риба” и “да си поправям къщата”. Това обаче не е достатъчно, смята още Куин. Въпросът е, ще бъдете ли заети с това, което искате? За да е така пък, трябва добре да си направите плановете!

8. Къде отидоха всички “приятели”? Когато работите с хора от много години, връзката ви с тях може да изглежда като нещо повече от бизнес. Но когато се оттеглите и загубите авторитета и влиянието си, може да се почувствате, че сте отпаднали от планетата. Вашите истински приятели ще останат. Но вашата стойност за другите ще изчезне – и те също ще изчезнат. Не се изненадвайте.

9. Има една стара поговорка: “Аз се омъжих за теб за добро или за лошо…” Когато обявих, че планирам да се пенсионирам, жена ми каза: “Добре, но аз не променям дейностите си”. Това не е и необходимо. Направете си общи планове с Вашата половинка какво ще включва новото Ви ежедневие и как ще си прекарвате времето, без да изисквате прекомерни жертви от другата страна, съветва Куин.

10. Моментът на очакването Преди да завършим училище или колеж, очакваме с нетърпение кариерата си. По време на нашата кариера очакваме с нетърпение да се пенсионираме. Веднъж когато се пенсионираме, очакваме с нетърпение да се събудим. Запълнете времето си с неща, които да очаквате на следващия ден, съветва още финансовият експерт.

money.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?