Печка в джоба пази от студ

Хитри джаджи за затопляне могат да се намерят и за 10 лева

Студено е! И ще става все по-студено! Откакто и младите хора започнаха с трепет да следят прогнозите за времето, търговците на хитри джаджи против студ изживяват своите най-добри дни.

За арктическия студ, който ни застига тази седмица, обикновени ръкавици, шалове и шапки не помагат кой знае колко много. Най-добрият ход е да си стоите вкъщи, в приятелска прегръдка с радиатора, но това в повечето случаи не е възможно. Трябва да знаете, че ниските температури влияят зле на целия човешки организъм. Точно затова не е препоръчително рязко да минавате от много топло на много студено и обратното. Студът влияе отрицателно на дихателната система - свива дихателните пътища, намалява защитната функция на лигавицата и по този начин влошава състоянието на хронично болните. Студът централизира кръвообращението, което означава, че периферните съдове се свиват и кръвта остава във вътрешните органи. А това натоварва сърцето. Има цял куп негативни реакции на човешкото тяло, които се задействат по време на ниски температури. С други думи - направете всичко по силите си, за да се екипирате подобаващо за януарския мраз. Вижте няколко идеи по-долу.

РЪКАВИЦИ, АМА ИНОВАТИВНИ

Има десетки модни колекции от високотехнологични ръкавици. Базовият модел от колекцията Mujjo Single Layered Touchscreen Gloves например струва около 60 лева и може да се закупи от онлайн магазини. Тези ръкавици приличат на плетени, но със сигурност не ги е правила някоя баба. С тях можете да работите без проблем с всеки тъчскрийн благодарение на специалните сребърни нишки, вплетени в материята. Освен това по тях има малки силиконови точици, които правят практически невъзможно изплъзването на телефона от пръстите ви. По-високият клас високотехнологични ръкавици са кожени, подплатени с кашмир отвътре.

Цена - около 60 лева.

ДЖОБНА ПЕЧКА

Тя тежи едва 80 грама и е толкова малка, че буквално може да се носи в джоба. С едно зареждане джаджата може да излъчва топлина от 12 до 24 часа. Самото зареждане става с бензин за запалки Zippo или Ronson, като разходът е 1 мл на час. Принципът на работа е следният: посредством катализатора в дюзата се запалват бензиновите пари и те горят без пламък (тлеят). От повишената температура се нагрява цялата запалка и тогава тя влиза в работен режим и е готова за използване. Благодарение на процеса "платинена катализа" се отделя единствено и само горещ въздух, който е незапалим.

Цената тръгва от 25 лева.

ТЕРМОВЪЗГЛАВНИЧКА

Тя също е в джобен формат и освен всичко друго, изглежда много симпатично, понеже е във формата на сърце. Принципът на работа е прост - във възглавничката има малка метална пластина, подобна на паричка. Когато лекичко се огъне и щракне, започва процес на кристализация и течният гел се втвърдява. После започва да загрява. За секунди достига температура от 50 градуса и отдава топлина между 15 и 30 минути. След употреба се поставя във вряща вода и за няколко минутки е възстановила гелообразната си форма. Топлещото сърце може да се употребява минимум 80 пъти, а най-важното е, че е напълно безвредно.

Цена - около 10 лева.

ПРОТЕКТОРИ ПРОТИВ ПОДХЛЪЗВАНЕ

Протекторите са оборудвани с метални шипове и са универсални. Те са поставени на еластична подложка и могат да стават за обувки от 35 до 48 номер. Осигуряват увереност при ходене върху мокра трева, кал, пясък, сняг, лед и дъжд.

Цена за чифт - 15-17 лева. 

ТУРМАЛИНОВИ ЧОРАПИ

Според традиционната китайска медицина масажът на точките на ходилата подобрява проходимостта на енергийните канали, засилва кръвообращението, активира обменните процеси, като подобрява състоянието и активността на органите. Ефектът на турмалиновите чорапи е почти мигновен. Те са изработени от специална материя, която пропуска въздуха - 90% турмалиново влакно и 10% еластан.

Цена - около 35 лева. 

СТЕЛКИ ОТ АГНЕШКА КОЖА

Всеизвестно е, че естествената агнешка кожа осигурява и задържа топлината. Горният слой на стелките запазва ходилата топли и сухи, а долният неплъзгащ се слой осигурява закрепването в обувките или ботушите. Стелките са много подходящи за студени крака през зимата или при работа в студени помещения. Важно е да се знае, че след всяка употреба термостелките трябва да се проветряват.

Цена - около 20 лева. 

= Облечете и смартфона = 

 Не само човешкото тяло трудно преживява ниските температури. Същото важи и за техниката. Така например батерията на телефона може да падне много по-бързо, ако телефонът е оставен на минусови градуси. Съветът е да се носи във вътрешен джоб, за да ползва топлината на човешкото тяло. Също така не се учудвайте, ако мобилката започне да действа по-бавно или да се размазват шрифтовете и цветовете. Имайте предвид, че телефоните с LCD дисплей са по-податливи на негативното влияние на студа в сравнение с моделите с AMOLED екрани. Така че непременно инвестирайте някаква сума пари и за „зимно облекло” на смартфон! 

Ако все пак сте забравили мобилния си дълго време на студа, най-добрият ход би бил да го изключите и да го оставите да се затопли до нормалната стайна температура, преди да го ползвате отново. Това не само ще предотврати образуването на конденз, но и ще намали риска от допълнителни увреждания по електрониката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?