Пазят къщите в Стария град с аларми и видеонаблюдение

Всичките 11 обекта, за които се грижи общински институт „Старинен Пловдив”, разполагат със съвременна противопожарна система за безопасност. Нито един от тях обаче няма автоматични разпръсквачи, които пускат вода от тавана, ако детекторите засекат дим. Повечето от сградите са градени по технологиите от Възраждането и в конструкцията им има много дървен материал. Освен това етажите на всички от тях са на гредоред. Такива са Балабановата къща, "Хиндлиян", музейна аптека „Хипократ”, "Недкович", къща "Стамболян", постоянната експозиция „Златю Бояджиев” и последното бижу - "Клианти". За Одеона, Античния театър и Римския стадион няма кой знае колко сложни противопожарни системи, но за сметка на това те разполагат с постоянно видеонаблюдение.

„Имаме противопожарна система, свързана със СОТ. Всеки месец фирма идва и проверява инсталациите. От миналата година имаме и видеонаблюдение. Стане ли пожар, можем да реагираме за минути”, убеден е управителят на „Старинен Пловдив” Йордан Илиев. За автоматичните разпръсквачи обяснява, че такива не се монтират в паметници на културата заради разпоредбите на НИНКН.

На всеки етаж от къщите има по няколко ръчни пожарогасителя. Всяка година специализирана фирма ги проверява един по един и следи дали не е преминала годността им. После ги пломбира отново. Ако е необходимо, се пристъпва към новото им пълнене с газ.  

Същата система за противопожарна сигурност има и в административната страда на „Старинен Пловдив”. „Вече има утвърден стандарт за безопасност, който се спазва във всички държавни сгради - не мисля, че има място в града, където да няма видеонаблюдение и система за известяване за пожар”, каза шефът на „Старинен Пловдив”. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?