Пазете се - идва мощна геомагнитна буря

Геомагитна буря ще удари Земята тази седмица, съобщава "Фокс нюз", цитирана от "Телеграф". Американската телевизия се позова на предупреждение, издадено от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания (НОАА) на САЩ.

Според тази прогноза ще възникне геомагнитна буря от клас G1. Това ще стане на 18 и 19 април (четвъртък и петък).

Явлението се дължи на факта, че в слънчевата корона се е отворила гигантска дупка, през която се излива поток от слънчев вятър към Земята. Короналните дупки са области, в които температурата и плътността на слънчевата плазма е намаляла няколко десетки пъти. В резултат на това се образува отвор в магнитното поле на Слънцето, откъдето се излива поток от йонизирани частици.

Ако слънчевият вятър е насочен към Земята, той може да предизвика геомагнитни бури. Въздействието на измененията в магнитното поле на Земята върху хората, животните и приборите се оценява по петобалната скала, в която G1 е най-ниската степен.

При нея може да се очакват леки колебания на напрежението в електроенергийната мрежа и едва доловими колебания в спътниковите системи за комуникация. В дните на магнитни бури човек трябва да бъде максимално внимателен към своето здраве.

Промените в магнитното поле може да повлияят на скоростта на реакциите, а също така на работата на сърдечно-съдовата система, което да предизвика сърдечни болки, мигрена, отпадналост и т.н.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?