Пазарът с индустриални площи е все по-динамичен

В последната година наемите на нови складови площи в Пловдив трайно се задържат около 3-3.5 евро/кв.м, а на производствени площи - 3-4 евро/кв.м, сочат актуалните анализи на пазара. Пловдивският регион се оказва особено активен по отношение на нови фабрики и логистични паркове.

Очакванията са динамичният пазар да продължи и през 2018 г., прогнозира Атанас Ласков, представител на компанията БГСКЛАД. ”Инвеститорите станаха по-уверени и пристъпиха към по-големи сделки. Извършени бяха няколко продажби на складови и производствени бази с цел инвестиция, имаше сделки с парцели за строителство и договори за наем на индустриални имоти”, допълни Ласков.

От консултантската компания Cushman & Wakefield Forton също очакват в рамките на 2018 г. да се завършат няколко големи логистични проекта, които ще извадят на пазара близо 50 000 кв.м спекулативни площи.

Кои са актуалните проекти около Пловдив?

През 2018 г. се очаква да заработи новият завод за самолетни части на френската компания Latecoere. Той е в строеж в Индустриална зона "Марица". В същото време "Кауфланд" разширява складовата си база в Стряма. Нов завод в района на Пловдив планира да построи и “СИД Ентърпрайз”, специализирана в производството на секционни врати (Secdoor). От фирмата са закупили терен от 7.5 дка в община "Марица", осигурен с пътища, газ, вода. Базата им ще бъде развита в 4500 кв. метра, а инвестицията се очаква да достигне 5 млн лева. 


В региона

Турският производител на авточасти Sa-Ba изгражда завод за осветителни системи за автомобили край с. Крепост, между Хасково и Димитровград. 

Компанията е създадена през 1976 г. и произвежда осветление за много автомобилни компании: Fоrd, Rеnаult, Vоlkѕwаgеn и АѕtоnМаrtіn. Продуктите  включват фарове, столове, мигачи и други. Обявената инвестиция е за 16 млн. лв. Във фабриката до Хасково ще бъдат ангажирани 350 служители. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?