Подай сигнал

Пазар за роби и екзекуции на Лаута

Конни надбягвания, стрелба с лък и дуели с мечове очакват посетителите на средновековния фестивал

Култура

от РУСЛАН ЙОРДАНОВ 409 прегледа 0

Пазар за роби и екзекуции на Лаута

Пазар на роби и екзекуции на хора ще се проведат в парк Лаута следващия уикенд. На 15 и 16 юни там ще се разположи средновековният фестивал „Пловдив древен и вечен“. Над 200 участници ще пресъздадат живота под тепетата през хилядолетията, съобщи Рангел Матански. Под тепетата ще се съберат сдружения за исторически възстановки, занаятчии и реконструктори от цялата страна.

В парка ще се лее медовина, а Петя Крушева ще приготви вкусни средновековни деликатеси. Наоколо ще се разхождат римляни, латински рицари, хайдути и други исторически персонажи. По поляните ще се въртят мечове и ще се стреля с лък. Кулминацията ще бъдат конните надбягвания и стрелбата с лък от кон, които ще представят Нина Янкова и Крум Япулов. Сдружение „Филипопол“ пък ще изиграе рицарите кръстоносци от Филипополското херцогство, съобщи Красимир Джамбазов. Ера Балет ще превърнат в танц тракийските ритуали за плодородие, за Родопа планиня и за Богинята Майка.

Учениците от Сценични кадри са изработили специална арт-инсталация, на която ще може да се види Пловдив през различните исторически епохи. Артисти ще четат антична, средновековна и съвременна поезия. Ще бъде изиграна и древната пиеса „Жените в Народното събрание“ от Аристофан. Ще бъде изнесен и концерт на деца-лауреати под ръководството на проф. Мичо Димитров. Ще бъде изпълнена и ренесансова музика. За най-активните участници е предвидена томбола с награда почивка на море.

Коментари


Какви важни ризари е имало в Средновековна България? А 500 години Турско робство и башибузуци ще се играят ли? Големите къщи в Стария град са били турски...да припомнят и това време...

пак манипулативни заглавия