Подай сигнал

Патриарх Кирил скара русофили и русофоби

България

от Марица вест. 805 прегледа 0

Патриарх Кирил скара русофили и русофоби

Думите на руския патриарх помрачиха националния празник на България, хвърлиха сянка върху паметта на жертвите за освобождението и отвориха рана в отношенията между двата народа.

Последваха тежки думи в София и истерични реакции в Москва, възроди се и десетилетният спор между фили и фоби.

Най-горещ защитник на патриарх Кирил и русофил се оказа лидерът на Атака Волен Сидеров. С някои може, с други не! С Русия е позволено да се подиграваш, гъбаркаш! Недопустимо е към главата на най-голямата църква в света да се отправят обиди, скочи Сидеров срещу коалиционния си партньор Валери Симеонов.

Тезата на патриарха за „неблагодарните българи” ескалира в Русия, предизвика ответна вълна у нас, и то в дните на Великия пост, време за покаяние и смирение.

При това упреците на патриарха бяха неоснователни - никой в България не спори по ролята на Русия в освобождението на България.
Всяка Света литургия, от десетилетия, във всяка българска църква включва поменаването на "Царя Освободител Александър II и всички воини, паднали за свободата на отечеството ни".

А около дверите на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София на шест езика, включително на руски, има послание:
Храм-паметник, издигнат от целия български народ в памет на хилядите руски, български, украински, молдовски, финландски и румънски воини, паднали през 1877-1878 г. за освобождението на България от османско иго.
Да не забравяме, че у нас има над 400 паметници на загиналите руски войници в Руско-турската война 1877-1878 г., израз на почитта на българите към тяхната саможертва и памет.

Въпреки това руски медии атакуваха България.
Популярното руско ток-шоу "Вечер" на близкия до Кремъл журналист Владимир Соловьов бе посветено на темата: "Защо България забрави "руската кръв"? Без българско присъствие.

Бившият депутат Семьон Багдасаров се нахвърли срещу българите с остри думи: неблагодарници, руската армия ги е освободила от шестотингодишно (!) иго! Клали са ви башибозуци, а Русия е дала хиляди жертви във войната на балканския фронт!

В България на власт сега се намират предатели и негодници, трябва да помогнем за смяната им! Българският президент е човек, продал своята вяра и народ, а българите са приятели със содомитите американци и клалите ги турци, каза Багдасаров.

Въпреки опасенията на водещия Соловьов няма протестна нота от наша страна, въпреки провокативната атака по държавната руска тв. Вероятно за да не се палят излишни страсти.

Поредният скандал обаче показва, че всяка провокация ни цепи на фили и фоби, вместо да вдигнем знамето на българофилите.

Коментари