Парламентът ще гласува по-драстични санкции за шум

Близо година след първото гласуване в пленарната зала Народното събрание ще обсъжда окончателно днес промени в Закона за защита от шума в околната среда, с които се увеличават санкциите за шум. Новите глоби бяха инициирани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието.

В приетите на първо гласуване текстове се предвиждат забрана за вдигането на шум в населени места от 23 до 8 часа и от 14 до 16 часа, драстични санкции за нарушителите, възможност за затваряне за седем дни или един месец на заведения, които вдигат шум извън регламентираните часове, ограничаване на митингите и протестите от 14 до 16 часа, както и ограничения за зареждане на търговски обекти.

От доклада на второто гласуване на текстовете от водещата парламентарна комисия по здравеопазването, чийто председател е шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, се разбира, че санкциите за вдигане на шум ще бъдат смекчени, но все пак ще се затегнат. Такава заявка дадоха и депутати от ГЕРБ при първото гласуване на законопроекта.

В подкрепените от комисията текстове се предлага възможност при неизпълнение на разпореждания срещу вдигане на шум извън регламентирани часове да могат да се затварят обекти до три дни или за две седмици при повторно нарушение.

Санкциите, които се налагат по закона, се очаква да се завишат, но не толкова драстично, колкото предвижда приетият на първо четене законопроект. В момента глобата за регламентиран шум е от 1000 до 3000 лева при първо нарушение и от 4000 до 10 000 лева при второ. Инициираният от Валери Симеонов законопроект предвижда санкции съответно до 10 000 и до 20 000 лева. В доклада на парламентарната комисия се предлага глобите за първо нарушение да станат от 3000 до 6000 лева, а за второ - от 5000 до 12 000 лева.

 

Източник: скандал.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?