Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО

Единодушно със 140 глада за, без против и въздържали се Народното събрание одобри и гласува присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.
 
Въпреки отсъствието на депутатите от БСП в пленарна зала, парламентът започна заседанието си с кворум от 123-ма народни представители. На ратификацията на Протокола към Северноатлантическия договор присъства и председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.
 
Натовските държави подписаха протокола за приемането на Република Северна Македония на 6 февруари в Брюксел, с което беше даден старт на процедурите за национална ратификация.
 
Очаква се процесът да отнеме около една година, след което Северна Македония ще стане 30-ият член на Северноатлантическия пакт.
 
От парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров припомни предложението си за анекс към договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, който трябва да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Според Сидеров отворен остава и въпросът хората с българско самосъзнание в Северна Македония могат ли да се чувстват спокойни.

Подобна позиция изрази и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него Македония трябва да промени поведението си спрямо България, да спре да руши български паметници, както и да спре да репресира хората с българско самосъзнание

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?