Парите за българските пчелари скачат с 28 млн. евро

Цифровизацията и новите технологии са бъдещето на сектора

Цифровизацията трябва да обхване и пчеларството. Новите технологии водят до повишаване на конкурентоспособността и до вземане на по-правилни решения в сектора. На сайта на министерството вече е качена Стратегията за дигитализация в земеделието, която ще бъде предложена и на Министерски съвет. 

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Международната конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, която се проведе в София. Официални гости на форума бяха двама еврокомисари - по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Мария Габриел коментира, че изкуственият интелект звучи много далечно, но може да помогне на стопанството да бъде по-интелигентно, по-прецизно и по-конкурентоспособно. В същото време да бъде и ключът към един от най-сериозните проблеми за пчеларите - пестицидите. Тя апелира земеделските стопани и пчеларите да обединят сили и да имат по-добър диалог, тъй като цифровизацията може да предостави инструменти, които ще им помогнат да постигнат положителни резултати.

Чрез дигитализацията могат да бъдат рязко ограничени териториите, в които има нужда от пестициди, да бъдат намалени количествата и обсегът им. Освен това общите приложения и платформи могат да предоставят информация на земеделските стопани и на пчеларите за определена област, така че да се координират по-добре.

Комисар Габриел припомни, че цифровите иновационни хъбове са приоритет и за тях има бюджет от 500 млн. евро за периода от 2016 до 2020 г. Ясно съм заявила желанието си в следващия бюджет на ЕС бюджетът за дигитални и иновационни хъбове да бъде 1,5 млрд. Друг проект са платените стажове за до 6000 студенти в Европа, които отивайки в друга страна, да натрупат опит в новите технологии, уточни Габриел. Тя допълни, че за съжаление досега няма възползвали се от този проект в пчеларството. 

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган заяви, че здравето на пчелите и опазването им е сериозна тема за Европейската комисия. Вниманието на обществеността е насочено към намаляване на пчелните популации в целия свят, затова трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем, призова Хоган. Неговото предложение е бюджетът за пчеларските програми да се завиши от 36 на 62 млн. евро. Да се отделят повече средства за извършване на изследвания по отношение на заболяванията сред пчелите, а научните звена да помогнат и на българските пчелари.


Секторът във възход

Порожанов отчете, че 32 млн. евро е положителното търговско салдо при пчелните продукти и меда за периода януари-ноември 2018 г. Имаме над 780  хил. пчелни семейства и техният брой непрекъснато се увеличава. По пчеларската програма вече са изплатени над 38 млн. лв. за четирите тригодишни периода, в които се прилага. Отделно през последните 5 години имаме допълнително подпомагане по de minimis, по което  до момента са изплатени над 15 млн. лева.

 


Вградка

 


Българин изобрети умен кошер

 


Българска компания е разработила първата в света сензорна система, която позволява на пчеларите да отглеждат жужащите си насекоми умно. Творението е дело на Сергей Петров. Той е завършил авиационно инженерство в София. Идеята да помогне за спасяването на пчелите се ражда малко по-късно, докато учи и в Singularity University в САЩ. Тайната е в комбинация от хардуерни и софтуерни решения, които се внедряват в пчелния кошер и помагат на пчеларите да получат информация за състоянието му. Продуктът представлява малък компютър, който през сензорите си засича температура, влага, преместване и акустичен анализ на честотата, с която жужат пчелите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?