Подай сигнал

Парите свършиха: Тотев затегна крана на районните кметове

Мажоритарните избраници са като кукли на конци - с мизерни бюджети за ремонти

Власт

от Валентина Йеремиева 3211 прегледа 0

Парите свършиха: Тотев затегна крана на районните кметове

С оскъдни средства - средно по 200 000 лева, за ремонти и благоустрояване завършват последната година от мандата шестимата районни кметове на Пловдив. Противно на негласно приетата практика за ударно рязане на ленти в навечерието на местни избори, те няма какво да покажат, с малки изключения, освен няколко метра асфалт, стотина закърпени дупки, някоя детска площадка, тук-там паркоместа пред блокове.

През 2015 г. избрахме районните кметове мажоритарно, след като всеки от тях ни представи програмата си за управлението. Това би трябвало да означава, че носят персонална отговорност за /не/свършеното. Куриозът е, че

районите са финансово зависими от Голямата община,

тоест шестимата кметове разполагат с толкова средства за капиталови вложения, колкото реши градоначалникът, който е първостепенен разпоредител с бюджета, и съответно колкото гласува Общинският съвет.

Финансовата картина по районите през тази година далеч не е розова. При 342 млн. лева бюджет за цялата община шестте района имат право да харчат едва около 1,2 милиона за улични ремонти, подмяна на осветление, паркинги, детски, спортни и кучешки площадки, междублокови пространства. За сравнение, в предишните години още с приемането на бюджета районните кметове си поделяха между 3 и 4 млн. лева, а при актуализацията му получаваха още по 200-300 хиляди. Всички районни кметове - Борислав Инчев /"Южен"/, Костадин Димитров /"Тракия/, Георги Стаменов /"Централен"/, Ральо Ралев /"Северен"/, Николай Чунчуков /"Източен"/ и Димитър Колев /"Западен"/ се надяват да получат допълнителни пари, за да има с какво да се отсрамят наесен пред избирателите.

Всеки от районите в Пловдив е колкото един средно голям град

с масово амортизирана инфраструктура в кварталите. „Южен”, чието население наближава Пазарджик, има за строителната програма цифром и словом 221 000 лева. „Чудя се какво да отговарям на хората, които се оплакват, че улиците и тротоарите са разбити, няма осветление и паркоместа”, признава кметът на района Борислав Инчев. Парите стигат за две детски площадки, 26 000 лева отиват за електрически стълбове и лампи, 32 000 лева остават за кърпеж на дупки. Дребни суми са разпределени за проекти.

В „Северен” ситуацията е още по-безрадостна. Кметът инж. Ральо Ралев е длъжен да се побере в рамките на 129 000 лева, отпуснати от община Пловдив за 2019 г.

Кое по-напред да свърши, при положение че за асфалтиране на ул. „Средец” например са необходими 319 000 лева, на ул. „Иван Рилски” - 323 000? В кв. „Гагарин” искат паркинг, но кметството не разполага с нужните 70 000 лева. И молбите на граждани за ремонт на инфраструктурата са безброй.

Бюджетът на „Тракия” за капиталова програма през тази година е 112 000 лева, на „Източен” - 250 000. По около 200 000 лева имат районите „Централен” и „Западен”.

Да не би в районите всички проблеми да са решени? Нищо подобно, напротив - на много улици

в кварталите настилката е в безобразно състояние, колите пред повечето от блокове спират където падне, защото няма паркинги, а пространствата са разкаляни, има десетки места, където няма улично осветление, да не говорим за места за спорт и отдих.

Според Борислав Инчев /единствения районен кмет от ВМРО - БНД/ в община Пловдив се прилага порочна практика при финансирането на ремонти и строителство. В бюджета се залагат 60-70 милиона лева за капиталови вложения, от които всяка година остават неусвоени по една или друга причина, включително и поради липсата на работни проекти и избрани изпълнители, минимум 20-30 милиона. В същото време десетки готови проекти на районните администрации, включително с подписани договори с фирми, не са осигурени финансово. „Още с планирането на бюджета трябва да се прави много по-прецизна сметка кои обекти реално могат да се изпълнят”, счита кметът на „Южен”.

Преразпределението на бюджета на Пловдив се прави след изтичането на първите шест месеца от годината.

Дотогава мотото е: Пари няма, действайте!