Парите свършиха: Тотев затегна крана на районните кметове

Мажоритарните избраници са като кукли на конци - с мизерни бюджети за ремонти

С оскъдни средства - средно по 200 000 лева, за ремонти и благоустрояване завършват последната година от мандата шестимата районни кметове на Пловдив. Противно на негласно приетата практика за ударно рязане на ленти в навечерието на местни избори, те няма какво да покажат, с малки изключения, освен няколко метра асфалт, стотина закърпени дупки, някоя детска площадка, тук-там паркоместа пред блокове.

През 2015 г. избрахме районните кметове мажоритарно, след като всеки от тях ни представи програмата си за управлението. Това би трябвало да означава, че носят персонална отговорност за /не/свършеното. Куриозът е, че

районите са финансово зависими от Голямата община,

тоест шестимата кметове разполагат с толкова средства за капиталови вложения, колкото реши градоначалникът, който е първостепенен разпоредител с бюджета, и съответно колкото гласува Общинският съвет.

Финансовата картина по районите през тази година далеч не е розова. При 342 млн. лева бюджет за цялата община шестте района имат право да харчат едва около 1,2 милиона за улични ремонти, подмяна на осветление, паркинги, детски, спортни и кучешки площадки, междублокови пространства. За сравнение, в предишните години още с приемането на бюджета районните кметове си поделяха между 3 и 4 млн. лева, а при актуализацията му получаваха още по 200-300 хиляди. Всички районни кметове - Борислав Инчев /"Южен"/, Костадин Димитров /"Тракия/, Георги Стаменов /"Централен"/, Ральо Ралев /"Северен"/, Николай Чунчуков /"Източен"/ и Димитър Колев /"Западен"/ се надяват да получат допълнителни пари, за да има с какво да се отсрамят наесен пред избирателите.

Всеки от районите в Пловдив е колкото един средно голям град

с масово амортизирана инфраструктура в кварталите. „Южен”, чието население наближава Пазарджик, има за строителната програма цифром и словом 221 000 лева. „Чудя се какво да отговарям на хората, които се оплакват, че улиците и тротоарите са разбити, няма осветление и паркоместа”, признава кметът на района Борислав Инчев. Парите стигат за две детски площадки, 26 000 лева отиват за електрически стълбове и лампи, 32 000 лева остават за кърпеж на дупки. Дребни суми са разпределени за проекти.

В „Северен” ситуацията е още по-безрадостна. Кметът инж. Ральо Ралев е длъжен да се побере в рамките на 129 000 лева, отпуснати от община Пловдив за 2019 г.

Кое по-напред да свърши, при положение че за асфалтиране на ул. „Средец” например са необходими 319 000 лева, на ул. „Иван Рилски” - 323 000? В кв. „Гагарин” искат паркинг, но кметството не разполага с нужните 70 000 лева. И молбите на граждани за ремонт на инфраструктурата са безброй.

Бюджетът на „Тракия” за капиталова програма през тази година е 112 000 лева, на „Източен” - 250 000. По около 200 000 лева имат районите „Централен” и „Западен”.

Да не би в районите всички проблеми да са решени? Нищо подобно, напротив - на много улици

в кварталите настилката е в безобразно състояние, колите пред повечето от блокове спират където падне, защото няма паркинги, а пространствата са разкаляни, има десетки места, където няма улично осветление, да не говорим за места за спорт и отдих.

Според Борислав Инчев /единствения районен кмет от ВМРО - БНД/ в община Пловдив се прилага порочна практика при финансирането на ремонти и строителство. В бюджета се залагат 60-70 милиона лева за капиталови вложения, от които всяка година остават неусвоени по една или друга причина, включително и поради липсата на работни проекти и избрани изпълнители, минимум 20-30 милиона. В същото време десетки готови проекти на районните администрации, включително с подписани договори с фирми, не са осигурени финансово. „Още с планирането на бюджета трябва да се прави много по-прецизна сметка кои обекти реално могат да се изпълнят”, счита кметът на „Южен”.

Преразпределението на бюджета на Пловдив се прави след изтичането на първите шест месеца от годината.

Дотогава мотото е: Пари няма, действайте!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Харманлийски

Харманлийски

08.06.2019 | 02:26

А бе майни, ако вие се оплаквате, то другите трябва публично да се застрелят бе! Я се стегнете и не ревете като изоставена мастия, ами се радвайте, че Пловдив е на светлинни години пред другите градове! А ако не ви харесва отивайте другаде, а ние ще дойдем в Пловдив да ни мъчат тия политици!

Отговори
0 0
Кичука

Кичука

08.06.2019 | 02:20

Толкова дупки по улиците, колкото има в Кичука няма в целият град! Инчев даже и не си мърда пръста да тури едно паве, една кофа асфалт барем. Няколко дупки пред блока стоят вече четири години, ама слага скоби по улиците и иска пари за паркиране пред блока на места където хората паркират си паркират колите от 1970! Повтарям не за ново-посторен паркинг, какъвто има само един в квартала, ами по улиците без дори да са разчертани паркоместата. 50 години си паркира на това място ама идва Патриота Инчев и ти слага скоба и ти вика "Дай 20 кинта бе гражданино!" Ами другия патриот Славчо дето се прави на умряла лисица, че вече не е от ВМРО, която го направи кмет, ами пристана, като млада булка на Валерката Симеонов Скатджията??? Боже ела си прибери вересиите! Тръгнал същият Патриот Славчо, той пък да съди Общината заради скобите пред блока и че искат кметовете пари за паркиране, ама не отива при техният си Патриотичен кмет в Южен Инчев и да му бие два шамара и да му каже да изнудва хората! Демек "Патриотите" Хем ти вземат пари за паркиране, Хем съдят Общината, че им разрешава да ти вземат пари и викат "Глей ни колко мислим за народа! " А бе голям срам!

Отговори
1 0
Майнатаун

Майнатаун

08.06.2019 | 02:10

Предизборна статия, предизборни коментари! Псувачи, лайномети, дебили и известни протестъри шестват из форумите и псуват, лайнометстват, дебилират и протестират на воля! Черни души изливащи черна помия. И да беше за някой друг град, как да е! Ама за Пловдив, дето по всички показатели е на първо място в държавата и хората от цялата страна им завиждат за това не е нормално другари! Идете да се гръмнете!

Отговори
0 0
гейберасти педерасти

гейберасти педерасти

30.05.2019 | 14:27

гейберската сган няма насита...тия престъпници отдавна заедно с тотка трябваше да са на бесилото

Отговори
3 0
дама

дама

03.05.2019 | 12:39

да дойде кмета и да види на Пещ шосе как се развалат тротоарите от кабеларки копаят и рушат и без това изпотрошените тротоари

Отговори
3 1
Учуден

Учуден

03.05.2019 | 11:33

При 6 района в Пловдив, ако всеки разполага с 200 000 лева, излиза, че бюджетът на града е милион и двеста хиляди. Цъкам "Бюджет на Община Пловдив" и гледам графа ОБЩО ПРИХОДИ 180 милиона лева. Да задавам ли въпрос изобщо?

Отговори
10 4
Павлов

Павлов

03.05.2019 | 08:42

Крадци на милиони, събрани заедно,...липсва само Тотьо, най- големия

Отговори
18 2
Арх

Арх

03.05.2019 | 08:39

Ненужните ремонти на О. Паисий, Хр. Г. Данов, тунела на Гладстон, безумната цена на Ц. площад, безсмисленото събаряне на изложбената зала, за да се построи нова, ами ще свъшат парите, естествено.

Отговори
20 5

03.05.2019 | 08:33

Ми като са били "кукли на конци", да вземат да се откажат бе! Насила никой не ги е вързал за таз работа!

Отговори
11 3
николай  обещанов

николай обещанов

03.05.2019 | 08:13

котевски надлез.запълниха дупките на южното платно.трябваше да се прехвърлят ина другото.но не би .колите слаломират за да избегнат дупките .до кога бе кметове тотев и димитър колев ?

Отговори
11 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?