Парите на ВИС 2 и три банки не стигнаха за един стадион

Концесията за "Христо Ботев" пред провал. На Лаута се надяват Крушарски да не излъже като Марешки

Седем кметски мандата след Десети ноември насам, парите на ВИС 2 и три източени банки не стигнаха не стигнаха и за един читав стадион в Пловдив. Макар през местните клубове да минаха цяла дузина мастити инвеститори, спортните съоръжения са в окаяно състояние. Общината също не успя да забие поне един пирон, за да покаже, че се грижи за спортната инфраструктура като добър стопанин. Тотален провал през годините претърпяха и всички опити за успешни публично-частни партньорства. В резултат градът на Диев, Зума, Чико и Стоичков се превърна в бедняка-милионер на родния футбол - богат на таланти и мизерстващ, когато става дума за базите. На пълна разруха е обречен стадион „Пловдив”, чийто строеж е замразен от три десетилетия, а намеренията за концесионирането му претърпяха фиаско.    

Вечният строеж на Колежа 

Преди седмица бившият треньор на Локото Илиян Илиев сравни ситуацията в пловдивския футбол с индиански резерват. Той не е единственият, който твърди, че на игрището в "Коматево" е безумно да се играят мачове от професионалната лига на страна, член на ЕС. Макар да е лицензирана с огромен компромис в техническата комисия на БФС, базата в "Коматево" си остава единственото стойностно спортно съоръжение, изградено в Пловдив през 21. век, когато говорим за футбол. Замислена като тренировъчна, тя разполага с трибуни за 3000 зрители. Няма задължителния паркинг, ложа за официални лица и нормални условия за работа на журналистите. Метални огради, отдавна непознати в нормалния футболен свят, разделят отборите от публиката.  

Според договора, сключен с Община Пловдив на 19 март 2012 г., ПФК Ботев 1912 АД инвестира в спортния комплекс 15 958 132 лева при задължителната минимална програма за  4 757 000.

Хубава или лоша, базата в "Коматево" върши работа засега. Голямата болка на жълто-черните" обаче е "Колежа", който отдавна е по-известен като Строежа, макар работата там да е замразена от години. Концесията на „ПФК „Ботев” АД за едноименния стадион на бул. „Източен” е пред провал, макар клубът да получи отсрочка от 18 месеца за реализирането на инвестиционната програма. След фалита на КТБ и оттеглянето от бизнеса в страната на Цветан Василев обектът бе замразен с акт 10 на 25 май 2015 г. Днес на строителната площадка няма нито техника, нито строители въпреки обещанията на мажоритарния собственик на „Ботев” Георги Самуилов за възобновяване на работата. Спортният комплекс бе предоставен на „ПФК „Ботев” АД с договор от 13 март 2013 г. с условие в срок до 13 март 2018 г. да бъде изцяло реновиран по стандартите на УЕФА и ФИФА  при задължителната инвестиция минимум 14 450 000 лева. До този момент в груб вид са изградени само секторите „В” и „Б”, а „А” и „Г” - само частично.

За „Ботев” неведнъж са правени компромиси, но не и поради алтруизъм на общинарите, а защото при прекратяване на концесията общината би трябвало да поеме ангажимент за завършването му. Това означава да отдели поне 30 млн. лева за строителство, с каквито местният бюджет не разполага, нито от друга страна, има желание за поддръжка на спортната база /виж стадион "Пловдив"/. По тази причина на „Ботев” бяха опростени задължителните концесионни вноски за над 100 000 лева, а срокът за инвестициите - удължен до 13 март 2020 г. И той едва ли ще бъде спазен, при положение че на обекта и днес никой не работи.

С помощта на Общината основният акционер Самуилов се опитва да изтегли нисколихвен заем от държавно гарантирания Фонд на фондовете, за да завърши стадиона. Това ще е четвърт опит на собственик във ФК "Ботев" да решава клубните дела с пари назаем. А в гилдията се шегуват, че жълто-черните са способни да фалират още една банка след Агробизнесбанк от времето на Христо Александров и Христо Данов, на Балканска универсална банка на Васко Нинов и КТБ на Цветан Василев.  

На Лаута се лъжат за добър ден 

След поредица неуспешни опити Общинският съвет ще решава на 16 май за концесията на стадион "Локомотив". Поне такива са намеренията на градската администрация. Преговорите със собственика на „ПФК Локомотив  Пловдив 1926” АД Христо Крушарски продължиха повече от година, докато се уточнят условията на концесията. Тя се подготвя от дирекция „Общинска собственост”, подчинена на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски.

Зам.-кметът по спорта Георги Титюков разказа, че концесията включва стадиона с трибуните, административните помещения и спрения строеж на хотелската сграда със задължителната минимална инвестиция близо 15 млн. лева. Базите за волейбол, тенис на корт и лека атлетика си остават общински и ще продължат да се ползват от спортните клубове. Но концесионерът получава за срока на концесията - 35 години -общински терен с площ 47 дка в „Тракия” в близост до СУ „Черноризец Храбър”. Там собственикът на клуба обещава да изгради тренировъчна база със 7 игрища за 6 млн. лева, която да ползва детско-юношеската школа на „Локомотив”. Условията са подготвени за Локото, но по закон всяка концесия се дава след конкурс. Едва ли обаче някой може да пребори собствениците на черно-белите с обещанията в подобна надпревара - на Лаута обикновено се лъжат за добър ден. Хубавото е, че в крайна сметка си прощават и вече никой не се заяжда с Веселин Марешки за несбъднатата трибуна "Бесика" или Галя Топалова за обещания ремонт на южната дъга. Темата за Георги Илиев е табу, защото с парите на ВИС 2 Локото поне стана шампион. А на Лаута пари в базата през последните 20 г. е вложил единствено Коко Динев, който поне ремонтира съблекалните и треньорската стая. За оценка на инвеститора Крушарски все още е рано. Досегашният опит в комуникацията с бизнесмена от Говедарци обаче прави реалистично мислещите фенове по-скоро песимисти по въпроса за концесията и светлото бъдеще на стадион "Локомотив". 

Пълно безхаберие в "Спартак" 

За стадион „Спартак” /Тодор Диев/  местната власт е готова да даде мило и драго, за да се отърве от ангажимента да дава пари за неговата поддръжка. Собственикът на футболния клуб Динко Миленчев е поставил две основни условия - освен съществуващата база на „Спартак” в концесията да бъде включено и игрището на „Векта”, построено с парите на Петър Никленов. Второто условие на Миленчев е да се разшири площта на стадиона откъм ул. „Кукуш”. Затова всички търговски обекти около спортния комплекс се премахват. От Община Пловдив казват, че през май-юни и тази концесия ще бъде внесена в Общинския съвет за одобрение. Новото игрище ще е за 3000, максимум 5000 зрители.

Това ще бъде четвъртият опит за ремонт на стадион „Тодор Диев” с публично-частно партньорство. Първият бе в средата на 90-те години, когато проектът на "брокерите" за нов стадион от английски тип не срещна подкрепа от местната власт. С оставената в наследство от Данов и Александров метална конструкция за трибуните не успя да се пребори и Крум Мандуров. В полза на „ПФК Спартак С 94 - Пловдив” АД бе учредена и концесия на 19 януари 2006 г. Тя бе за 35 години и инвестиционна програма за 5,1 млн. лева. Преди три години договорът беше прекратен предсрочно, след като собственикът Георги Колев не инвестира нито лев в спортния комплекс. 

По принцип концесиите са хубаво нещо, от което трябва да спечелят и Общината като собственик на базите, и частният инвеститор, който да печели от експлоатацията на съоръженията, след като ги построи с лични средства. В Пловдив обаче въпросните партньорства все излизат криви, като обикновено губещи са и двете страни. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?