Подай сигнал

Папата дава свето причастие на 260 българчета

Католиците от община Калояново се стягат за две срещи със Светия отец

Регион

от Цветана Георгиева 334 прегледа 0

Двеста и шестдесет деца ще получат свето причастие лично от папа Франциск в храма "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски. Сред тях е и 9-годишната Иванина, дъщеря на калояновския кмет

Жителите на община Калояново се стягат за среща с папа Франциск. Католиците от трите села Калояново, Дуванлий и Житница ще могат да видят Светия отец два пъти. Първия път ще е на 5 май по време на Светата литургия, която папа Франциск ще отслужи пред храма „Свети Александър Невски“ в София. Тогава към столицата от община Калояново ще потеглят няколко автобуса.

Списъкът на желаещите, които кметът на общината Георги Георгиев и енорийският свещеник отец Иван организираха, вече наброява 200 души. А кметът обяви пред своите съграждани, че в този ден ще има организиран безплатен транспорт от Калояново, Житница и Дуванлий до София и всеки, който желае, може да се запише и да отиде на литургията в София. Към столицата ще пътуват и много местни хора с личните си автомобили, научи "Марица".

Втората среща, на която жителите на католическите селища от община Калояново ще видят папата отблизо, също ще е много вълнуващата. Тя ще бъде в град Раковски на 6 май. Тогава папа Франциск ще кацне край града с хеликоптер. В църквата „Пресвето сърце Исусово“ папата ще даде свето причастие на 260 деца от региона. Половината от тях са от община Калояново.

По време на ритуала всяко дете да бъде придружавано от двамата си родители, обясни Георги Георгиев. Храмът в град Раковски събира 750 души, затова и броят на децата, които ще получат в този ден причастие, е съобразен с големината му. Самият кмет на Калояново е от щастливците, които ще могат да целунат ръка на Светия отец. Голямата ми дъщеря Иванина е сред децата, които ще получат причастие от папата, аз ще я придружавам, сподели развълнуван Георги Георгиев. Тя е на 9 години и вече е в трепетно очакване на големия ден. Всички у дома сме щастливи и горди, че тя ще получи причастие лично от папа Франциск, сподели управникът на Калояново.

Двамата с колегата си от Раковски Павел Гуджеров обмислят какви сувенири да подарят на папата за спомен от неговото посещение и срещата му с католиците от региона.

Кметът на Калояново Георги Георгиев организира безплатен транспорт за католиците, които ще присъствата на литургията, която папа Франциск ще отслужи пред храма "Свети Александър Невски" в София
Кметът на Калояново Георги Георгиев организира безплатен транспорт за католиците, които ще присъствата на литургията, която папа Франциск ще отслужи пред храма "Свети Александър Невски" в София

Коментари